STARO NEPOVJERENJE RAZARA NOVO SRPSKO JEDINSTVO: Dogovor partija u Republici Srpskoj NA IVICI PUCANJA

Svaki put scenarij je bio isti. Iako svi tvrde da oko bazičnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda imaju istu politiku, uvijek su imali potrebu da se "okupe", da to potvrde na sastancima ili zaključcima Narodne skupštine.

  • Politika

  • 12. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 0

Novo političko jedinstvo u Republici Srpskoj o neučešću u radu institucija BiH dok se ne riješi pitanje „Inckovog zakona“, na snazi je tek desetak dana, a već je na ivici da pukne, piše SrpskaInfo.

Konsenzus vladajućih i opozicionih partija oko ključnih nacionalnih pitanja u RS, poznatiji kao srpko jedinstvo, viđali smo mnogo puta do sada uglavnom svaki put kada bi iz Sarajeva stigla odluka ili poruka koja se u Banjaluci smatra neprijateljskom, neprihvatljivom. Bilo da se radilo o odluci Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištem u Srpskoj, koncesijama na Drini ili o posljednjem nametanju izmjena Krivičnog zakona BiH od strane OHR.

Svaki put scenario je bio isti. Iako svi tvrde da oko bazičnih interesa Srpske i srpskog naroda imaju istu politiku, uvijek su imali potrebu da se „okupe“, da to potvrde na sastancima ili zaključcima Narodne skupštine. Međutim, kao po pravilu, usaglašen nastup trajao je kratko i bilo je dovoljno i najmanje „iskakanje“ da svi, kao da jedva dočekaju, iskoče iz svesrpskog kola i nastave da „brane interese RS“, ali svako na svoj način.

U novije vrijeme, nakon konsezusa, prvo su svi iz opozicije skočili na lidera SNSD Milorada Dodika jer je „neovlašteno“, u ime svih njih, izjavio da će se zajedno na Jahorini sastati s novim visokim predstavnikom, Kristijanom Šmitom.

Takođe, posljednje dogovoreno srpsko jedinstvo umalo da rasturi tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, da je održana sjednica Predsjedništva i da je Milorad Dodik glasao na njoj, iako je tvrdio da neće.

Ne čekavši da provjere činjenice, mnogi opozicionari su ustvrdili da ih je Dodik „ponovo izigrao“ jer jedan od važećih zaključaka glasi da nema uslova da predstavnici RS učestvuju u radu institucija BiH dok se ne riješi pitanje nametnutog „Inckovog zakona“, koji zatvorom kažnjava one koji negiraju genocid u Srebrenici. Vladajući su uzvratili optužbom da opozicija samo jedva čeka da razbije jedinstvo.

U svakom slučaju, nemoguće se oteti utisku da među srpskim političarima postoji ogromno nepovjerenje, prigušeno neprijateljstvo, pa je dovoljna i najmanja sumnja u „izdaju“ da u trenutku sruši sve što su dogovorili, uz međuosobne optužbe ko je prvi počeo. Zbog čega je tako?

Poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH, Mira Pekić, smatra da je glavni problem u tome što među liderima političkih partija iz Srpske ne postoji komunikacija o temama važnim za RS.

– Srpsko jedinstvo ne znači da mi treba da čekamo stav bilo koga od vođa, u ovom slučaju Milorada Dodika, pa da onda zauzimamo stavove. Srpsko jedinstvo podrazumijeva da svi u izjavama, u istupima, konsultuju jedni druge. Zar ne bi bilo normalno da su se prije sporne sjednice Predsjedništva BiH konsultovali isti ti srpski lideri koji su sjedali za sto o važnim pitanjima za RS, konkretno u vezi s nametanjem zakona? Ako pitanje imenovanja Upravnog odbora CB BiH nije bitno za Srpsku, onda mislim da smo pali već na prvoj tački, na prvom ispitu koji je došao na red – ocjenjuje Pekićeva za Srpskainfo.

Ona tvrdi da je u konkretnom slučaju „Dodikov kabinet gubitnik“ jer smatra da „nisu dovoljno uvjerili javnost i opoziciju šta se tačno dogodilo“, za razliku od zaključaka NSRS koji su jasniji nego ikada.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Snježana Novaković Bursać, kaže da pojam „srpsko političko jedinstvo“ nije nekakav umjetnički ili duhovni izraz, nego rezultat vrlo konkretne aktivnosti političkih stranaka koje u najvećoj mjeri predstavljaju srpski narod u BiH, a imaju sjedište u Srpskoj.

– O povjerenju, odnosno nepovjerenju, ne bismo trebali ni raspravljati ukoliko zaista imamo ozbiljan pristup značajnim nacionalnim i političkim izazovima koji traju duže vrijeme, a koji su doživjeli intenziviranje posljednjim u nizu nametanja zakona od strane stranog faktora. Mislim da se više radi o spremnosti, odnosno nespremnosti nekih političkih aktera da održe stav koji su javno i udruženo s drugim strankama iskazali i pretočili u konkretne zaključke NSRS. Jučerašnji primjer medijske i političke manipulacije činjenicama na način da su ih neki potpuno lažno plasirali, pa onda na bazi njih pravili političke odgovore, na žalost, više govori o političkoj nezrelosti nekih ličnosti, a ne treba zanemariti mogućnost podleganja različitim pritiscima nekih aktera – kaže Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.

Kako god ko tumačio okupljanje, dodaje ona, u SNSD su svjesni da je ono previše važno u ovom trenutku i nemaju namjeru da bilo šta kalkulišu na tu temu.

– Radićemo na tome da svaki odgovor ili reakcija bude usaglašena s drugim partijama, jer smo sigurni da je to trenutno najbolji način odbrane interesa RS i našeg naroda. Kada dođe vrijeme izbora, svako će pred narod s ponudom za koju vjeruje da je najbolja, a do tada nije vrijeme za političarenje i podjele, nego za odgovorno ponašanje koje u ovom trenutku podrazumijeva jedinstvo – zaključuje ona.

Topić: SNSD ima najveći interes u jedinstvu 

Politička analitičarka iz Banjaluke, Tanja Topić, ocjenjuje da oni koji su se okupili u „projektu srpskog jedinstva“ ne vjeruju jedni drugima i sumnjaju na onog drugog da je ušao s „figama u džepu“. Osim toga, Topićeva naglašava da su u nekoliko navrata odluke NSRS ostale mrtvo slovo na papiru, pa otuda i nepovjerenje da će oni koji su ovo pokrenuli odluke ispoštovati do kraja.

"Čak smo vidjeli da su stranke opozicije najprije kritikovale „suludu politiku“ i avanturizam vlasti, a onda preko noći postali dio srpskog jedinstva. Upravo u toj noći leži odgovor na pitanje o nepovjerenju – ko ih je i kako natjerao na jedinstvo", kaže Topićeva za Srpskainfo.

Podsjeća da je inicijator ideje o jedinstvu bila je najjača stranka u RS, tako da je, logički, i njen interes u tome najveći.

– Ne mogu, a da ne skrenem pažnju i na teška krivična djela proistekla iz odluke o bojkotu, ili pak neučestvovanju u radu zajedničkih institucija, poput skrivanja apela i poziva za angažman helikoptera OS BiH za gašenje požara u Tomislavgradu, Stocu i Širokom Brijegu. Osim ljudske mizerije, pitanje je da li će neko krivično odgovarati. Dok se političari inate, prepiru, javno svađaju, ignorišu ljudske živote i opasnost po njih – zaključuje Topićeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...