KARIĆI POD SANKCIJAMA AMERIČKIH VLASTI: Evo zbog čega su dospjeli na crnu listu

Na crnu listu, osim "Dana holdingsa", stavljene su i njene bjeloruske ispostave "Dana Astra", "Emirates blue sky" i "Dubai Water Front", kao i direktor Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića.

  • Regija

  • 12. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 2

Zbog povezanosti sa režimom Aleksandra Lukašenka u Belorusiji, na crnu listu američkih vlasti dospio je Nebojša Karić, sin srpskog privrednika Bogoljuba Karića, kao i porodične kompanije. Kako se navodi u objavi američkog trezora, pod sankcije su stavljena lica i firme koje su bile "novčanici" režima i objezbeđivali sredstva predsjedniku Lukašenku za lično bogaćenje, ali i za finansiranje njegove koruptivne i brutalne vlasti, o čemu su KRIK i OCCRP pisali prije tri mjeseca.

Mrežu koja je održavala Lukašenkov nasilni režim činili su, kako piše u saopštenju američkog trezora, i članovi porodice Karić. Njihove građevinske firme dobijale su brojne povlastice od Lukašenka – između ostalog, državno zemljište u okolini Minska vrijedno 800 miliona dolara, poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, a za infrastrukturne radove koristile su državne resurse.

"Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku. ’Dana Holdings’ osnovana na Kipru navodno je ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na skupu podrške Lukašenku poslije namještenih izbora u augustu prošle godine, a u poslovnom prostoru firme nalazi se umjetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaha", navodi američki trezor.

Na crnu listu osim "Dana holdings-a" stavljene su i njene bjeloruske ispostave "Dana Astra", "Emirates blue sky" i "Dubai Water Front", kao i direktor Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića.

KRIK i bjeloruski Belsat su u maju pisali su o vezama Karića i Lukašenka koje traju više od decenije.

Novinari su otkrili da su Karićeve firme najveći građevinski investitori u Minsku, ali da uprkos grandioznim obećanjima nijedan građevinski poduhvat nisu završile kako je obećano. Umjesto staklenih kula i nebodera, po Minsku su nicale obične stambene zgrade od cigle.

Osim toga, novinari su otkrili da su ove firme dobile oko 400 hektara zemlje vrijedne oko 800 miliona eura.

Krajem prošle godine Karići su izveli manevar koji im je omogućio da izbjegnu sankcije EU i da u Bjelorusiji neometano posluju. Evropska unija stavila je u decembru "Dana holdings" na "crnu listu". Samo nekoliko dana ranije, međutim, ova firma izašla je iz vlasništva firmi u Bjelorusiji, a umjesto nje ušla je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Karići su se obreli u Bjelorusiji nakon što je u Srbiji 2006. godine pokrenuta istraga njihovog poslovanja. Više članova porodice, među kojima i Bogoljub Karić, bilo je osumnjičeno da su se nezakonito obogatili koristeći privilegovani položaj u režimu Slobodana Miloševića. Tužilaštva su tvrdila da su Karići, između ostalog, oštetili budžet Srbije tako što su iz "Mobtela", telekomunikacione kompanije u kojoj su bili partneri državi, lažnim ugovorima i nepostojećim poslovima "ispumpavali" novac.

Bogoljub i njegov brat Sreten bili su i na potjernicama, ali su nakon deset godina svi postupci obustavljeni i oni su se vratili u Srbiju.

Tokom bjekstva Karići su utočište pronašli u Rusiji i Bjelorusiji gdje su izgradili bliske veze sa predsjednikom Lukašenkom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...