OGLASIO SE EUFOR POVODOM PISMA ŽELJKA KOMŠIĆA: "Ne posjedujemo opremu za gašenje šumskih požara, ali..."

"...EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protupožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno."

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 1

EUFOR je spreman da pruži podršku protupožarnim službama u Bosni i Hercegovini tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno, saopćili su danas.

Povodom pisma Željka Komšića, EUFOR je potvrdio da je komandant EUFOR-a primio zvanično pismo od jednog člana Predsjedništva BiH u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

“Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS-a UN-a, glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu s tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka”, saopšteno je.

Međutim, kako su dodali, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protupožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...