ALARMANTNO: Najsunčaniji hrvatski otok zatrpan smećem – „"Evo, otok ljubavi. Muhe nas jedu, smrad se čuje…“

Ograda uz cestu popravljana je više puta, i to zbog kamiona koji u provalije slobodno istovaruju građevinski otpad unatoč postavljenim nadzornim kamerama.

  • Regija

  • 20. Maj 2024  

  • 0

"Evo, otok ljubavi. Muhe nas jedu, smrad se čuje. Ovo nikad ne pokazuje nitko na televiziji, samo se pokaže ono lijepo, more, brodovi, sunce, galebovi... A evo, imamo galebove i tu", kazao je Emil Martinić pokazujući ekološku bombu na najsunačanijem otoku.

"Mislim da se lani zapalilo pet puta, ali su ga uhvatili na vrijeme. Inače, to je sekunda do katastrofe", rekao je Ante Miličić za Novu TV.

Najsunčaniji hrvatski otok Hvar već početkom maja vrvi gostima iz cijelog svijeta. Tek nekoliko kilometara iznad luksuznih hotela i slike s razglednica, kriju se rijetko prikazane scene.

Do hvarskog odlagališta otpada stiže se starom vijugavom cestom za Stari Grad. "Sad je postala cesta tuge, smetlišta… Nažalost za ove naše turiste koji tu žele uživati u ovoj prirodi", kaže Martinić.

"Evo, doživimo. Doživimo uživo život na otoku ljubavi!", govori Emil dok pokazuje deponij reporterki Dnevnika Nove TV.

Sav otpad na jednom mjestu - od plastičnih vrećica, preko madraca, do hladnjaka. Odlagalište se nalazi u hvarskom predjelu Brusje. Grad Hvar je ni 1700 metara dalje. 

S ogromne površine širi se nesnosan smrad. Udaljeno je tek nekoliko kilometara od grada i naseljenih mjesta, a smrad je teško i dočarati. Posebno se intenzivno osjeti tijekom olujnih naleta vjetra.

Ograda uz cestu popravljana je više puta, i to zbog kamiona koji u provalije slobodno istovaruju građevinski otpad unatoč postavljenim nadzornim kamerama.

"Evo, vide se kese, lete gore, galebovi hvataju, lete po biciklistima, lete po automobilima… lete po ljudima koji tu žive. Gore je mjesto, dva mjesta koja žive na ovoj cesti. Prestrašno", dodaje Martinić.

Nasuprot odlagalištu industrijska zona, ali bez industrije. Na jednom dijelu nalazi se tek stotinjak maslina koje Kristijan Tandara svako toliko čisti od smeća.

"Ne znam evo, izazovno je. Što ja znam… Čistiti tuđe smeće, smeće koje bi trebalo biti negdje reciklirano ili skladišteno na način na koji mene to neće ometati", kaže Tandara.

"Ne daju snimati, viču, turiste tjeraju ako stanu snimiti, tu prolaze... Vidjeli ste i sami da idu bicikli, da idu taksiji, autobusi i to su turisti koji ovo sve vide i to je ono što mi šaljemo ljudima u svijet", kaže Martinić.

Tokom snimanja na lokaciji odlagališta u kamionu za čišćenje stigao je čovjek koji kaže da je poslan po zadatku. "Poslao me šef da vas skupim sve u kantu…", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...