AMBASADOR BiH U PAKISTANU: "Nema mjesta panici, u Kabulu je mirno, evo se očekuje povratak naših građana..."

Što se tiče naših državljana u Afganistanu, oni su na sigurnom, potvrdio je Forić

  • Vijesti

  • 16. Avg. 2021  16. Avg. 2021

  • 0

Sakib Forić, ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, govorio je za Oslobođenje i O kanal o trenutnoj situaciji u Afganistanu, Kabulu.

Što se tiče naših državljana u Afganistanu, oni su na sigurnom, potvrdio je Forić.

"Smješteni su na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u vojnim objektima i pod vojnim osiguranjem britanskih, američkih i turskih snaga koji brinu za funkcionisanje samog aerodroma", kazao je Forić.

Dodao je kako oni imaju kontakt sa ambasadom, ministarstvom vanjskih poslova, kao i sa svojim porodicama.

"Zbrinuti su od starane njihovih poslodavaca na način da su im kupljene i bukirane karte za civilne letove, međutim, svi ti letovi su suspendovani zato što prioritet imaju vojni letovi. Sigurnost na aerodromu se pogoršala tako što su građani, nekoliko desetina hiljada, uspjeli da prođu sigurnosnu ogradu aerodroma i da izađu na pistu, čime su onemogućili i slijetanje i polijetanje aviona", izjavio je Forić.

Ističe kako je danas planiran let za jednog našeg građanina, u četvrtak su planirana četvorica, a ostali su također planirani u ovih nekoliko dana.

"Smatram da u narednih nekoliko dana neće biti otvoreni civilni letovi, da naši građani neće uspjeti da se ukrcaju na charter letove koji su najavljeni. Postoji mogućnost da se ukrcaju na neke od vojnih letova koje organizuju američke, britanske, francuske i neke druge države", kazao je.

Naglašava da je Ambasada BiH radila sa ministarstvom vanjskih poslova i uputila službenu notu sa imenima i prezimenima naših građana koji bi bili evakuirani iz Kabula u Pakistan.

Ističe da su mediji korektno prenosili informacije koje su bile plasirane iz ove ambasade.

"Mislim da nema mjesta panici, u Kabulu je mirno, nema borbenih djelovanja. Talibani su načelno preuzeli vlast. Imaju odgovornost i žele da u očima međunarodne zajednice promijene svoj narativ. Ne žele da se vode ikakve borbe, žele da zaštite strance i domaće stanovništvo", poručio je Forić.

U narednih nekoliko dana očekuje da će se situacija još više stabilizirati i da će se omogućiti povratak naših građana.

"Imam direktnu komunikaciju sa nekoliko njih, oni su u dobrom zdravlju, imaju hranu, smještaj, internet konekciju, mogu da komuniciraju sa nama, ali i sa članovima svoje porodice", kazao je ambasador BiH u Pakistanu, Sakib Forić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...