JOE BIDEN SE OBRATIO NACIJI: „Sve što se događa u Afganistanu pravi je dokaz da smo se baš sada trebali povući, evo i ZAŠTO...“

"Sagradili smo vojsku veću od mnogih koje imaju naši saveznici u NATO-u, davali smo im za plaće, trenirali smo ih, dali smo im svaku šansu da osiguraju svoju budućnost. Ima među njima puno hrabrih i sposobnih vojnika, ali ni da smo ostali tamo još 20 godina, ne bismo uspjeli."

  • Svijet

  • 16. Avg. 2021  16. Avg. 2021

  • 3

Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras po evropskom vremenu svojoj naciji i konačno prekinuo šutnju o haotičnom američkom povlačenju iz Afganistana nakon što su vlast ondje u blitzkriegu preuzeli talibani.

"Želim govoriti o situaciji u Afganistanu, razvoju događaja protekle sedmice i koracima koje poduzimamo. Ja i moj tim pomno pratimo situaciju i radimo na što bržoj evakuaciji. Želim sve podsjetiti kako smo došli do ovoga. Otišli smo ondje prije gotovo 20 godina s jasnim ciljem da nakon 11. septembra porazimo Al Qaidu i osiguramo da Afganistan ne može biti njihovo utočište. I to smo učinili. Dokrajčili smo i bin Ladena. Naša misija nikada nije trebala biti stvaranje demokracije, nego preveniranje terorističkih napada na Ameriku.

Godinama sam govorio da bi naša misija trebala biti protuteroristička, a ne protugerilska, zato sam se i protivio slanju naših vojnih pojačanja. Al Shabab, Al Qaida, Al Nusra, ISIS - sve te prijetnje postoje u drugim državama u kojima provodimo učinkovite antiterorističke misije, ali nigdje nismo trajno vojno prisutni.

Kada sam došao na vlast, dočekao me sporazum koji je predsjednik Trump postigao s talibanima. Prema njemu, 1. maja su morale biti drastično smanjene naše snage u Afganistanu. To je trenutak kad su taliban postali vojni najjači od 2001. Moj izbor je bio ili raditi po tome sporazum ili se vratiti borbi s talibanima. Nakon 1. maja nema nikakvog primirja na snazi, nego samo hladna realnost - ili radimo po sporazumu ili eskaliramo konflikt i šaljemo hiljade novih naših vojnika u rat.

Stojim čvrsto iza svoje odluke.

Nema pravog trenutka za povlačenje. Sve smo ukalkulirali, ali činjenica je da se sve ovo dogodilo puno ranije nego što smo očekivali. Predsjednik je pobjegao, vojska se raspala... Ako išta, događaji od prošle sedmice potvrđuju da je povlačenje sada bila prava odluka. Mi ne bismo trebali ratovati u ratu koji ni sami Afgfanistanci ne žele očito voditi. Potrošili smo više od bilijun dolara... Sagradili smo vojsku veću od mnogih koje imaju naši saveznici u NATO-u, davali smo im za plaće, trenirali smo ih, dali smo im svaku šansu da osiguraju svoju budućnost. Ima među njima puno hrabrih i sposobnih vojnika, ali ni da smo ostali tamo još 20 godina, ne bismo uspjeli", navodi Jutarnji.hr.

imageJoe Biden (Foto: Brendan Smialowski/AFP)

"Nije u redu tražiti još jači angažman američkih vojnika kada ni afganistanske trupe to same ne žele. Koliko bih još generacija američkih kćeri i sinova trebao slati u građanski rat koji Afganistanci ne žele voditi?, upitao je Biden najavljući 'brz i odlučan' odgovor talibanima u slučaju da, dok traje evakuacija s kabulskog aerodroma, pokušaju omesti tu operaciju.

"Naša trenutna vojna misija je kratka i ograničena te fokusirana na cilj, a to je evakuacija naših građana. Po završetku ove misije, kompletirat ćemo naše povlačenje i okončati naš najdulji rat, 20 dugih godina krvoprolića, tijekom kojih smo napravili mnoštvo krivih poteza. Ja sam već četvrti predsjednik koji je trebao voditi taj rat, e neću ga predati i petom predsjedniku! Ali, neću se odreći ni vlastite odgovornosti. Ja sam predsjednik, ja donosim odluke", rekao je Biden.

Najavio je da će Amerika ostati 'laserski usredotočena' na borbu protiv terorizma i u Afganistanu i u ostatku svijeta, a kao primjer uspjeha takve fokusiranosti naveo je svojedobno ubistvo šefa Al Qaide Osame bin Ladena u Pakistanu.

"Ne mogu od naših vojnika tražiti da vode beskrajni rat u tuđoj državi. To nije u našem nacionalnom interesu, to ne želi američki narod, to naše trupe ne zaslužuju. Obećamo sam Amerikancima da ću okončati ovaj rat, bio je težak i gadan, ali ispunio sam obećanje, a još važnije, obećao sam vojnicima da ih neću tražiti da nastave riskirati živote u akciji koja je odavno trebala završiti.

Znam da će me kritizirati, ali radije bih primio sve kritike nego prepustio tu odluku petom američkom predsjedniku. Ovo je prava odluka za naš narod i za naše vojnike koji riskiraju svoje živote, prava odluka za Ameriku", zaključio je svoje obraćanje Biden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...