CIJELI SVIJET JE ZABRINUT: Talibani leže na zalihama metala nevjerovatne vrijednosti koje svi trebaju...

Brzi pad Afganistana pred talibanskim borcima dva desetljeća nakon što su Sjedinjene Države napale zemlju izazvao je političku i humanitarnu krizu. Također je potaknuo stručnjake da se pitaju: što će se dogoditi s ogromnim neiskorištenim rudnim bogatstvom zemlje?

  • Svijet

  • 19. Avg. 2021  

  • 4

Afganistan je jedna od najsiromašnijih država u svijetu. No 2010. godine, američki vojni dužnosnici i geolozi otkrili su da se zemlja, koja se nalazi na raskrižju središnje i južne Azije, nalazi na nalazištima minerala vrijednim gotovo bilijun dolara, što bi moglo dramatično promijeniti njezine gospodarske izglede, piše CNN.

Zalihe minerala poput željeza, bakra i zlata raštrkane su po provincijama. Tu su i rijetki minerali i, možda najvažnije, ono što bi moglo biti jedno od najvećih svjetskih nalazišta litija - bitne, ali oskudne komponente punjivih baterija i drugih tehnologija vitalnih za rješavanje klimatske krize.

"Afganistan je zasigurno jedna od regija najbogatijih tradicionalnim plemenitim metalima, ali i metalima potrebnim za nastajuću ekonomiju 21. stoljeća", rekao je Rod Schoonover, znanstvenik i sigurnosni stručnjak koji je osnovao grupu Ecological Futures Group.

Sigurnosni izazovi, nedostatak infrastrukture i ozbiljne suše spriječili su vađenje najvrjednijih minerala u prošlosti. To se vjerojatno neće uskoro promijeniti pod kontrolom talibana. Ipak, postoji interes zemalja uključujući Kinu, Pakistan i Indiju, koje bi se mogle pokušati angažirati unatoč kaosu.

"To je veliki upitnik", rekao je Schoonover.

Potražnja za metalima poput litija i kobalta, kao i elementima rijetkih zemalja poput neodima, sve je veći jer se zemlje pokušavaju prebaciti na električne automobile i druge čiste tehnologije kako bi smanjile emisije ugljika.

Međunarodna agencija za energiju je u svibnju priopćila kako se globalne zalihe litija, bakra, nikla, kobalta i rijetkih zemljanih elemenata trebaju naglo povećati ili svijet neće uspjeti u pokušaju rješavanja klimatske krize.

Kina, Demokratska Republika Kongo i Australija - trenutno čine 75% globalne proizvodnje litija, kobalta i sličnih rijetkih minerala.

Prosječni električni automobil zahtijeva šest puta više minerala od konvencionalnog automobila. Litij, nikal i kobalt ključni su za baterije. Električne mreže također zahtijevaju velike količine bakra i aluminija, dok se rijetki elementi koriste u magnetima potrebnim za rad vjetroturbina.

Američka vlada je navodno procijenila da bi se nalazišta litija u Afganistanu mogla mjeriti s onima u Boliviji, gdje se nalaze najveće svjetske rezerve.

Većina rudnog bogatstva Afganistana ostala je u zemlji, rekao je Mosin Khan, nerezidentni stariji suradnik pri Atlantskom vijeću i bivši direktor za Bliski istok i središnju Aziju pri Međunarodnom monetarnom fondu.

Iako je došlo do izvlačenja zlata, bakra i željeza, iskorištavanje minerala poput litija zahtijeva mnogo veća ulaganja i tehničko znanje, kao i vrijeme. IEA procjenjuje da je u prosjeku potrebno 16 godina od otkrića ležišta za početak proizvodnje rudnika. Prema Khanu, minerali u Afganistanu godišnje generiraju samo milijardu dolara godišnje.

On procjenjuje da je 30% do 40% istisnuto korupcijom. Ipak, postoji šansa da talibani iskoriste svoju novu moć za razvoj rudarskog sektora, rekao je Schoonover.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...