JASMIN SALKIĆ EKSKLUZIVNO ZA "SLOBODNU BOSNU": Predstavnik jedne italijanske firme je meni i Almiru Bećareviću u kabinetu ministra Nermina Džindića nudio mito od po milion eura i državljanstvo Italije

Salkić nam je rekao da je nuđenje mita prijavio Federalnoj upravi policiji gdje su mu rekli „kapu ti skidamo kada si odbio milion eura“. Ali ovo nije jedini razlog zbog kojeg se Salkić odlučio povući s direktorske funkcije.

  • Društvo

  • 19. Avg. 2021  19. Avg. 2021

  • 3

Piše: DARKO OMERAGIĆ

„U kabinetu ministra Nermine Džindića mi je nuđeno mito od milion eura da prodam gasni biznis“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ sada već bivši direktor BH-Gasa Jasmin Salkić koji je nekoliko sati nakon što je podnio ostavku na ovu funkciju smijenjen na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH koja se održava u Mostaru.

Salkić nam je rekao da je nuđenje mita prijavio Federalnoj upravi policije gdje su mu rekli „kapu ti skidamo kada si odbio milion eura“. Ali ovo nije jedini razlog zbog kojeg se Salkić odlučio povući s direktorskih funkcija.

„Ključna je odluka da početkom godine BiH pređe na drugi pravac snabdijevanja gasom, a da na snazi ​​ostane ugovor s Mađarima za koji je garantovala Vlada FBiH i zbog kojeg bi BH Gas morao platiti milione KM za što bi sutra mogli optužiti. Upozoravali smo da cijena gasa preko Turskog toka nije niža, kao što je najavljivao ministar Nermin Džindić čime je prevario građane. Nakon što su shvatili da su građane prevladale i da će napraviti još jednu novu tarifu za građane mene su se smiješili. Sve su učinile kako bi došle do računala BH Gasa gdje se nalaze sredstva za eksproprijaciju zemljišta za gradnju „Južne interkonekcije“, a ta sredstva im trebaju da pokriju razliku u cijeni gasa koju ćemo imati prelaskom na Turski tok “, kaže Salkić.

Netrpeljivost na relaciji Uprava BH - Gaša - Vlada FBiH - Energoinvest traje već dugo. Kada je BiH proljetos prešla na snabdijevanje gasom preko Turskog toka iz BH Gasa su upozoravali da je ugovor sa mađarskim transporterom gasa FGZS na snazi ​​do kraja 2023. i da će njegovim jednostranim prekidom FBiH morati platiti višemilionske penale. S druge strane, Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta, tvrtka koja je uvoznik plina u BiH govori da će biti prelaskom na „Turski tok“ BiH platiti nižu cijenu gasa. Ne, nekoliko mjeseci nakon prelaska na „Turski tok“, ne samo da cijena nije bila niža nego je porasla za 30 posto za industrijske potrošače.

alt

Salkić: „Novalić i Džindić su pajdaši od vojne industrije pa nadalje“

MUTNI POSLOVI

„Oni mene smjenjuju već pet mjeseci. Dešava se to otkako su počele malverzacije sa „Turskim tokom“. Mađarskom transporteru FGZS-u Vlada FBiH poslala je Pismo garancije gdje jasno piše da se mora ostati na pravcu Beregovo (mađarsko-ukrajinska granica). Ne, Vlada FBiH ode na drugi pravac snabdijevanja bez obzira što nam je svaki mjesec dolazilo upozorenje od FGZS-a, a mene „ekipa“ koja je na strani Džindića optužila da uzima novac od Mađara. Šutio sam i trpio. Tražili su od mene da ne idem u medije s ovim pričom. Srušen je projekt „Južne interkonekcije“ taman kada smo došli do okolišnih dozvola i kada je trebalo završiti glavni projekt s poslovnim planom za javne nabave koji do danas nisu odobreni.Bili smo blizu pripreme za raspisivanje tendera za izvođenje radova i onda vas neko ubjeđuje da nije protiv „Južnih interkonekcija“ koja nam treba donijeti energetsku nezavisnost. BH-Gas je svu svoju dobit za koju sam prozirao kroz medije ostavio na računu upravo da bi se platila eksproprijacija koja je procijenjena na 20 do 30 milijuna KM i koja se ne može platiti kreditom. Sada sam na jednom mjestu problem direktor BH-Gasa, tvrtke koja pozitivno posluje i ima te na računu, jer druge strane ta ista Vlada i resorni ministar ne smjenjuju direktore namjenske industrije iako svakodnevno prenose novac za ploču “, priča Salkić.BH-Gas je svu svoju dobit za koju sam prozivao kroz medije ostavio na računu upravo da bi se platila eksproprijacija koja je procijenjena na 20 do 30 milijuna KM i koja se ne može platiti kreditom. Ja sam sada odjednom problem direktor BH-Gasa, tvrtke koja pozitivno posluje i ima te na računu, jer druge strane ta ista Vlada i resorni ministar ne smjenjuju direktore namjenske industrije iako svakodnevno prenose novac za ploču “, priča Salkić. BH-Gas je svu svoju dobit za koju sam prozivao kroz medije ostavio na računu upravo da bi se platila eksproprijacija koja je procijenjena na 20 do 30 milijuna KM i koja se ne može platiti kreditima.Ja sam sada odjednom problem direktor BH-Gasa, tvrtke koja pozitivno posluje i ima te pare na računu, jer druge strane ta ista Vlada i resorni ministar ne smjenjuju direktore namjenske industrije iako svakodnevno prenose novac za ploču “, priča Salkić.

Naš sagovornik kaže da je više od 200 papira sa sumnjom u kriminalni predao Federalnoj upravi policije, ali je najzanimljivija prijava za nuđenje mita o čemu nam je Salkić ispričao:

„Kada sam stigao u BH- Gas direktor Sarajevogasa Edis Baković i Mihajlo Krmpotić koji će me zamijeniti na ovoj poziciji bili su zaduženi od savjetnika Fadile Novalića Gordane Čahtarevića da ovlasti dokazima i sakriju krivična djela koja su počinjena. Oni su me snimali, a ja sam snimio dostavu premijeru Novaliću koji mi je čak tražio da ga se snima dostave na njegovu privatnu poštu. Tada je došao Vilim Milovan, predstavnik jedne talijanske tvrtke koja je ovdje došla preko Novog Sada i nudio mito. Mi smo to odbili i prijavili policiju. Onda su mi htjeli montirati hapšenje. Zahvaljujući inspektorima FUP-a koji časno rade svoj posao. Čak su i pozvali i ministar Džindića da da izjavu i tajni predmet koji je naravno sada zataškan.Tada me nisu uspjeli smijeniti. Usput rečeno, Nadzorni odbor je nezakonit jer u njemu sjede članovi koji su u sukobu interesa, a naknada za rad u njemu nije mala - od 1.500 do 1.800 KM. Predstavnik te tvrtke je htio da s nama potpiše ugovor o tehničkoj suradnji i zgradi Vlade FBiH je preko stola do mene dostavljen papirić kako bi trebalo izmijeniti jednu Uredbu kojom ćemo moći potpisati ugovor o tehničkoj suradnji s tom firmom. Pošto sam odbio potpisati taj ugovor krenula je haranga na mene uz korištenje ovog trenutka sa „Turskim tijekom“ da u ovoj priči uvuku i Energoinvest koji je tu samo „protočni bojler“. Što se tiče predstavnika te tvrtke on je ovdje htio da dođe do posla prodaje gasa Mittalu. Tu je bila suština njegovog dolaska. Meni i Almiru Bećareviću je u kabinetu ministra Džindića i pred njim prije nekoliko godina nudio mito od po milion eura i državljanstvo Italije.

alt

(Džindić u društvu Vilima Milovana u Italiji na pregovorima sa firmom Ekspo Italija)

U obrazloženju današnjeg razrješenja Jasmina Salkića s direktorskim pozicijama u Ministarstvu industrije BiH, energetike i rudarstva Nermin Džindić (SBB) rekao je da je Salkiću mandat istekao prije šest mjeseci, kao što je i „Nadzorni odbor BH Gasa Vladi FBiH dostavio informacije o„ neriješenim pitanjima problemima koji se odnose na obavljanje poslova iz njegovih nadležnosti, uzrokovanim neblagovremenim djelovanjem Jasmine Salkića “. Vd direktor će umjesto Salkića biti Mihajlo Krmpotić, nekadašnji ministar u Vladi Kantona Sarajevo. Ne, Salkić tvrdi da je stvarni razlog njegova smjena nešto drugo jer loše poslovanje nije sasvim sigurno s obzirom na to da je BH-Gasa poslovao s velikim dobiti.

KO JE PROTIV „JUŽNE INTERKONEKCIJE“?

„Njima treba račun BH Gasa, a ja nisam htio prihvatiti da se sredstva BH Gasa koja bi trebala biti uvrštena u„ Južnu interkonekciju “premještaju na„ peglanje “cijene gase koju su objećali građanima i zato su danas preko svojih medija slali poruke da neće doći do poskupljenja gasa. I kada potrošite pare BH Gas više neće biti u mogućnosti da radi „Južnu interkonekciju“ ili neki drugi pravac “, tvrdi Salkić.

Na naše pitanje kakva je u svemu uloga premijera Fadile Novalića, Salkić odgovara da mu nije jasna njegova uloga:

„Evo mi meni objasniti zašto je Vlada FBiH oborila izvještaj BH-Gasa koji je pozitivan i koji ima veliku dobit. Ima li igdje u tom izvješću da sam nešto ukrao ili uradio nezakonito? Mogu samo reći da su Novalić i Džindić pajdaši od vojne industrije pa nadalje. Zašto bi premijer branio nekog iz drugih političkih partija? Kao oboriće Vladu ako se ne smije smijeniti direktor Salkić. Pa kolika je to vrijednost direktora Salkića? S druge strane kada se govori o gradnji „Južne interkonekcije“ na sastancima i sa H-komponentom čujete da se to projekt koji nas je ujedinio. Bude mi drago da se priča o ekonomiji i infrastrukturi i onda dođe neko i to sruši. Pa, evo, zakon o „Južnoj interkonekciji“ nikada nije stavljen na završno čitanje na Vladi FBiH, a oba doma Parlamenta FBiH su ga usvojili jednoglasno “, rekao nam je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...