VAKCINACIJA STANOVNIŠTVA U REGIJI: Slovenija prva, BiH posljednja, evo gdje se plasirala Srbija...

U svijetu je do sada barem jednu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 30,7 posto svjetske populacije

  • Društvo

  • 19. Avg. 2021  19. Avg. 2021

  • 0

Vakcinacijska trka protiv virusa korona u regionu, koju je u početku ubedljivo vodila Srbija, sada je postala izjednačenija.

U svijetu je do sada barem jednu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 30,7 posto svjetske populacije, dok je 16 posto potpuno vakcinisano (ljudi koji su primili sve doze propisane protokolom vakcinacije), piše Al Jazeera Balkans.

Naučna online publikacija Our World in Data otkriva da je do sada u svijetu dato 4,59 milijardi doza vakcine i da se dnevno daje 36,63 miliona doza.

Prema posljednjim podacima (10. august) u trci u vakcinaciji vode Španija i Kanada sa po 72 posto vakcinisanog stanovništva.

Španija i Kanada vode trku

U Španiji je 62 posto stanovništva potpuno vakcinsano, a deset posto djelimično (primili jednu dozu vakcine), dok Kanada ima nešto više potpuno vakcinisanih – 62,5 posto.

Na trećem mjestu je Velika Britanija sa 69 posto vakcinisanih, od toga gotovo 59 posto potpuno vakcinisanih.

Izrael, koji je dugo predvodio svjetsku trku u vakcinaciji, sada je na četvtom mjestu sa 67 posto vakcinisanih, od čega je više od 62 posto potpuno vakcinisano.

Jednak broj vakcinisanih imaju i Francuska i Italija, dok Njemačka ima 62 posto vakcinisanih.

Na dnu liste su Nigerija sa 1,2 posto vakcinisanih, Sudan sa 1,4 posto i Kenija sa 2,1 posto vakcinisanih.

Slovenija pretekla Srbiju

Vakcinacijska trka u regionu, koju je u početku ubjedljivo vodila Srbija, sada je postala izjednačenija.

Podaci Our World in Data pokazuju da Slovenija ima procentualno najviše vakcinisanih – 45 posto, od čega je 40 posto potpuno vakcinisano.

Jednak postotak poptuno vakcinisanih ima i Srbija (40 posto), ali nešto manje onih koji su primili samo jednu dozu vakcine – oko dva posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...