STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Roditelji u FBiH sve manje vakcinišu djecu, prijeti nam epidemija...

Propuštanje ili odgađanje bilo koje doze povećava rizik od infekcije i teške bolesti

  • Zdravlje

  • 25. Apr. 2023  

  • 0

Evropska sedmica imunizacije obilježava se u posljednjoj sedmici aprila, s ciljem podizanja svijesti o važnosti imunizacije te promicanja vakcinacije kao načina sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ovogodišnja Evropska sedmica imunizacije započinje “godinu imunizacije” u kojoj se naglašava zabrinjavajući globalni pad stopa vakcinacije i potreba nadoknade propuštenih doza, posebno u dječijoj dobi.

“Imunizacija je najučinkovitiji način za sprečavanje i kontrolu širenja vakcinalno-preventabilnih bolesti kao što su ospice, dječija paraliza, hepatitis B, difterija, tetanus, pertusis, pneumokokna bolest i meningokokna bolest”, navodi se.

Imunizacija štiti ne samo pojedince koji primaju vakcine već i širu populaciju uključujući one koji ne mogu primiti vakicinu zbog medicinskih razloga, kao što su novorođenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom. Njom se smanjuje učestalost zaraznih bolesti što može dovesti do smanjenih troškova zdravstvene njege, za pojedince i za društvo u cjelini. Može pomoći u sprječavanju izbijanja epidemija zaraznih bolesti, koje mogu imati značajne zdravstvene i ekonomske posljedice.

Kalendar imunizacije uključuje vakcinaciju protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, pertusisa, tetanusa, poliomijelitisa, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbila, rubeole i parotitisa.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju pad obuhvata imunizacijom svim vakcinama, osim cjepivom protiv tuberkuloze (BCG) i prve doze vakcine protiv hepatitisa B.

“Padajući trend obuhvata imunizacijom izaziva zabrinutost zbog prijetnji od ponovnog izbijanja epidemija vakcinalno preventabilnih bolesti, ukoliko se ne poduzmu dodatne aktivnosti na nadoknadi propuštene vakcinacije”, navodi se.

Kalendar imunizacije osmišljen je da bi se osiguralo da je svako dijete pravovremeno zaštićeno od potencijalno ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

“Propuštanje ili odgađanje bilo koje doze povećava rizik od infekcije i teške bolesti. Svaka doza je važna za zaštitu vas i onih koje volite, stoga se cijepite na vrijeme i nadoknadite sve propuštene doze što je prije moguće”, naglašeno je.

Kako je istaknuto, mnoga djeca u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nisu vakcinisana kako je preporučeno kalendarom imunizacije u njihovim zemljama. Od početka pandemije COVID-19, više od 1,2 miliona djece u Evropi i regiji SZO propustilo je vakcinicati se protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR). Ospice su posebno opasne za malu djecu, a broj slučajeva raste u evropskoj regiji SZO.

“Roditelji žele najbolje za svoju djecu i mnogi imaju pitanja ili nedoumice u vezi sa vakcinacijom. Obavite razgovor sa ljekarom da biste riješili sve nedoumice”, navodi se.

Povodom Evropske sedmice imunizacije, Zavod za javno zdravstvo FBiH najavio je za 28. april u Sarajevu konferenciju koja će okupiti najviše predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, UNICEF-a, EU, te domaće predstavnike relevantnih institucija. Kroz dva panela razgovarat će o redovnoj imunizaciji kao javno zdravstvenom izazovu i prioritetu te ‘naučenim lekcijama’ o značaju komunikacije u promociji redovite imunizacije.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno provodi kampanju za redovnu imunizaciju, vakcinaciju protiv HPV-a i vakcinaciju protiv COVID-19.

Cilj kampanje je dodatno informiranje roditelja/staratelja o važnosti i svim aspektima redovne imunizacije djece i mladeži prema Kalendaru imunizacije u Federaciji BiH, važnosti vakcinacije djevojčica i djevojaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) te važnosti vakcinacije starijih osoba protiv COVID-19.

Kampanjom se podsjeća javnost da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća u medicini općenito te da je vakcinacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...