SRBIJA POTPISALA IZJAVU STATE DEPARTMENTA O IZBJEGLICAMA IZ AFGANISTANA: Evo šta to tačno znači

Od zemalja u okruženju izjavu nisu potpisale samo Bosna i Hercegovina i Mađarska.

  • Regija

  • 19. Avg. 2021  

  • 2

Srbija je među oko 100 zemalja svijeta koje su potpisale Zajedničko saopćenje State departmenta o Afganistanu u kojem se sve strane u toj zemlji pozivaju da poštuju i omoguće bezbjedan i organizovan odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele da napuste zemlju, prenosi Srbija Danas.

Na sajtu State departmenta objavljen je ažurirani spisak zemalja koje su potpisale dokument, među kojima je i Srbija.

Zajedničko saopćenje objavljeno je 15. augusta, a spisak zemalja potpisnica na kojem je i Srbija tri dana kasnije.

U dokumentu se ističe da Afganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i da se mora održati miri.

"Afganistanski narod zaslužuje da živi bezbjedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo", zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...