NADOGRADNJA SA WINDOWSA 10 TREBALA BI BITI BESPLATNA: Evo kada stiže i šta donosi Windows 11?

Za instalaciju će vam biti potrebno: procesor od 1 GHz ili brzi 64-bitni procesor, 8GB RAM-a, hard disk od 64GB ili veći, DirectX 12 kompatibilna grafička kartica sa upravljačkim programom WDDM 2.0 i ekran koji podržava 720p HD rezoluciju.

  • HiTec

  • 22. Avg. 2021  

  • 0

Mnoge naše stare omiljene aplikacije mogle bi da postanu neprepoznatljive kada stigne nadogradnja za Windows 11. Beta verzija novog Microsoftovog operativnog sistema (OS) i dalje je stalni izvor informacija o tome šta će nam on sve novo donijeti ove jeseni.

Po svemu što je do sada poznato, Microsoft je redizajnirao neke od klasičnih aplikacija. To podrazumijeva aplikacije Calculator (digitron), Mail (pošta) i Calendar (kalendar). Svi podrazumijevani programi će dobiti “fejslifting” koji će odgovarati novom vizuelnom stilu u Windowsu 11. Veliki fokus novog OS-a čini aplikacije lakšim za upotrebu, sa “mirnijim”, skromnim izgledom. Poznati programi dobijaju mekši izgled koji je definitivno lijep za oko, prenosi srpski Telegraf.

Najveća promjena, međutim, dolazi u aplikaciji za snimanje ekrana - Snipping Tool. Razmišlja se o potpunom redizajnu kako bi se popravili neki, do sada uočeni, problemi koje su korisnici imali pri kreiranju i čuvanju snimaka ekrana. Nova aplikacija će kombinovati staru alatku za isijecanje sa najboljim karakteristikama iz slične aplikacije Snip & Sketch, piše britanski Express.

Postojaće i opcija kojom ćete moći da napravite snimak cijelog ekrana, izaberete samo segment ili koristite tajmer za odlaganje da biste uhvatili efekat pomjeranja. Nakon snimanja slike, moći ćete da je obrežete, uredite i dodate napomene.

Windows je već promijenio mnoge različite aspekte novog sistema, pa će se tako novi Start meni vratiti na tipičniju strukturu menija, prenosi PC Press.

Snap Layouts je nova funkcija koja omogućava da se programi lijepo namjeste oko ekrana, sa podrškom za više desktop računara. U međuvremenu će Microsoft Teams postati sastavni dio iskustva, pronalazeći mjesto na taskbaru za lak pristup. Ali možda je najbolje od svega to što će se ažuriranja sistema odvijati u pozadini - uklanjajući potrebu za čestim ponovnim pokretanjem računara.

Prema izvještajima, Windows 11 će svoje potpuno izdanje dobiti 20. oktobra. Iako je potvrđeno da će ažuriranje biti besplatno za sve trenutne korisnike operativnog sistema Windows, samo će oni koji koriste novije sisteme moći da iskoriste prednosti.

Za instalaciju će vam biti potrebno: procesor od 1 GHz ili brzi 64-bitni procesor, 8GB RAM-a, hard disk od 64GB ili veći, DirectX 12 kompatibilna grafička kartica sa upravljačkim programom WDDM 2.0 i ekran koji podržava 720p HD rezoluciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...