SAD JE SVE JASNO: Iako vlasti tvrde suprotno, prosječna plata u Republici Srpskoj ne može pokriti ni najosnovnije troškove…

Većina radnika naročito onih u realnom sektoru i dalje može samo da sanja o plati od hiljadu maraka.

  • Ekonomija

  • 25. Avg. 2021  

  • 2

Prosječna mjesečna plata, nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u julu, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila je hiljadu devetnaest KM i to je prvi put da je prosječna neto zarada u jednom od entiteta premašila za naše prilike magičnih hiljadu maraka. Osim što i tako uvećana, jedva pokriva nešto preko 50 posto potrošačke korpe, u koju ne ulaze posjedovanje automobila, odlazak na godišnji odmor, alkohol, duhan i slične stvari, pitanje je i koliko ona odražava realnost na terenu.

Prema mišljenju ekonomista, prosječna plata od 1.019 maraka ni približno ne odražava stvarno stanje stvari u RS-u, jer relativno mala grupa ljudi sa većim platama u nekim sektorima poput finansijskog, vuče prosječnu platu svih ostalih na više. Većina radnika naročito onih u realnom sektoru i dalje može samo da sanja o plati od hiljadu maraka.

MARKO ĐOGO, Ekonomski fakultet Istočno Sarajevo

„Možda je ovo najbolji pokazatelj da prosječna plata nije adekvatan pokazatelj koje plate imaju najviše građani. To je vjerovatno posljedica porasta minimalne plate što znači da većina građana prima tu minimalnu platu ili nešto iznad toga“.

PREDRAG DUDUKOVIĆ, Udruženje ekonomista „SWOT“

„Kada mi dostignemo nivo plate u realnom sektoru koja će biti prosječno od 1000 maraka onda tu možemo govoriti o nekom značajnijem efektu i i nekom poboljšannu ekonomskog stanja stanovništva“.

Detaljnije u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...