BURNO U CRNOJ GORI: URA pozvala Mitropoliju da odustane od ustoličenja Joanikija u...

Iz te partije su podcrtali da je država dužna da garantuje mir i prava i slobode svih građana i još jednom pozvali nadležne organe da dobro analiziraju bezbjedonosnu situaciju povodom planiranog skupa na Cetinju.

  • Regija

  • 27. Avg. 2021  

  • 1

Građanski pokret URA pozvao je Mitropoliju crnogorsko-primorsku da odustanu od ustoličenja Joanikija na Cetinju zbog, kako su naveli, uzburkanih strasti i zabrinjavajuće epidemiološke situacije.

-Građanski pokret URA je partija koja interese svih građana Crne Gore štiti na podjednak način i od osnivanja nastoji da eliminiše duboko ukorijenjene podjele u crnogorskom društvu koje nesumnjivo idu na štetu njegovog razvoja, pa stoga u kontekstu održavanja najavljenog ustoličenja mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske planiranog na Cetinju za 5. septembar, poziva na razum- saopćeno je iz URA-e nakon sjednice Glavnog odbora URE koji je održan sinoć.

Iz te partije su podcrtali da je država dužna da garantuje mir i prava i slobode svih građana i još jednom pozvali nadležne organe da dobro analiziraju bezbjednosnu situaciju povodom planiranog skupa na Cetinju.

-Naša poruka ide i MCP-u da uvaži cjelokupni kontekst koji prati ovaj događaj, uzburkane strasti, podignute emocije, zabrinjavajuću epidemiološku situaciju zbog koronavirusa i još jednom razmisli o mjestu održavanja ovog vjerskog čina i odustanu od njegovog održavanja na Cetinju. Sigurni smo da dijelimo mišljenje da se vjerski događaj koji treba da odiše svečanošću ne smije ukaljati zaštitnim ogradama i kordonima policije jer je to i u suprotnosti sa osnovnom ulogom crkve koja je da okuplja a ne razdvaja građane- poručili su iz URA-e.

Oni su kazali i da su crnogorske podjele duboko ukorijenjene i da na njihovo rješavanje ne treba ići principom „na nož“.

Svi razumni subjekti društva ne treba da dodatno podgrijavaju te podjele već da nastoje da ih racionalno percipiraju i sistemski nastoje otklanjati- zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...