JEZIVO OTKRIĆE U SRBIJI: Uz pomoć ovog predmeta prizivali su demone i bacali prokletstva, a kad su arheolozi otkopali zlatnu ploču – uslijedio je šok…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 30. Avg. 2021  

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Srbiju, na srheološki lokalitet Viminacium.

Naie, takozvane tablice proklinjanja “tabella defixionis” bile su uobičajne u drevnom Rimu. Natpisi na metalnim pločicama koristili su se, kako sam naziv sugerira, za bacanje prokletstva. U Viminaciumu, arheološkom nalazištu u istočnoj Srbiji, otkriveno je nekoliko ovakvih tablica, i to zlatnih.

Neke su napisane na grčkom, no ima i onih na nepoznatim jezicima, ukrašenih zasad nerazumljivim simbolima. One koje su jezikoslovci uspjeli “dešifrirati” služile su za zazivanje demona.

Datirane su u 4. stoljeća te prikazuju ključnu promjenu u Rimskom carstvu, budući da se na njima spominju kako poganska božanstva, tako kršćanski sveci.

Na mnogim lokalitetima svijeta otkivene su olovne ili srebrne tablice proklinjanja, no ove srpske, zlatne, jedini su takvi primjerci. Rimljani su, naime, zabranjivali zakapanje zlata s mrtvima, što ovo otkriće čini jedinstvenim.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...