POKRETU “DVERI” SMETA AKTUELNI SASTAV BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA: Traže njegovo raspuštanje, evo i ZAŠTO …

U ovom saopćenju se navodi da se BNV finansira iz budžeta građana Srbije i ne baš mali novac se izdvaja za njihov rad, a oni svojim aktivnostima podrivaju teritorijalni integritet Srbije na prostoru Raške oblasti.

  • Regija

  • 01. Sep. 2021  01. Sep. 2021

  • 2

Srpski pokret Dveri traži da se raspusti Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zbog 'skandala' da himnu Republike Srbije ne doživljavaju kao državnu himnu.

"Bošnjačko nacionalno veće konstantno zloupotrebljava svoj status i krši Ustav i zakone Republike Srbije", piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik IO Dveri Borko Puškić.

U ovom saopćenju se navodi da se BNV finansira iz budžeta građana Srbije i ne baš mali novac se izdvaja za njihov rad, a oni svojim aktivnostima podrivaju teritorijalni integritet Srbije na prostoru Raške oblasti.

"Stoga zahtevamo da se aktuelni sastav ovog veća hitno raspusti. Naglašavamo da ovde nije problem u jednoj nacionalnoj manjini sa kojom živimo u bratskoj slozi, već u njihovim trenutnim političkim predstavnicima koji svojim ponašanjem i izjavama podjednako nanose štetu svim građanima Srbije", kaže se u ovom saopštenju.

Oni dalje podsjećaju kako ovo nije prva provokacija BNV prema državi Srbiji, "jer je očigledno da su ovo dobro pripremljene i koordinisane aktivnosti koje traju nekoliko poslednjih godina i to bez ikakvih konkretnih reakcija zvaničnih državnih organa."

Podsjećamo, Bošnjačko nacionalno vijeće je dan ranije pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti. Iz Vijeća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.

"Poštovanje je dvosmjerni proces, bit ćete poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda", naveli su iz BNV-a. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...