BIO JE PRVI NAJBRŽI ČOVJEK NA SVIJETU: Konstruirao je "zvijer" koja ga je još 1907. godine vozila brzinom od tada nevjerovatnih 220 na sat, evo kako je to postigao

Titulu "najbržeg čovjeka na svijetu", koju su mu nadjenuli novinari, nosio je sve do 1930. godine, kada je njegov rekord oboren

  • Jeste li znali

  • 02. Sep. 2021  

  • 0

Još od najranijih dana automobilizma i motociklizma bilo je onih ljudi koji su od svojih mašina uvijek htjeli nešto više i nešto bolje. Jedan od njih je američki pionir vazduhoplovstva i motociklizma Glenn Curtiss.

Kao prethodno strastveni biciklista i profesionalni trkač, pored aviona, brzo se zainteresovao za motocikle i motociklizam. Njegova kompanija je motocikle sa sopstvenim jednocilindričnim motorima počela da proizvodi još 1902, a dvije godine kasnije i avionske motore, kojim će snadbijeevati američko vazduhoplovstvo u oba svjetska rata.

Svoj prvi brzinski rekord na dva točka postavio je već 1903. godine, postigaviši brzinu od 103 km/h. A nekoliko godina kasnije uslijediće nešto što će ga proslaviti u svjetskim razmjerama i doneti mu titulu najbržeg čovjeka na svijetu.

Glenn Curtiss je 24. januara 1907. godine postavio nezvanični svjetski brzinski rekord svojim motociklom u koga je ugradio avionski motor. Dvotočkaš Curtiss V-8 pokretao je vazduhom hlađeni agregat sa 40KS, koga je Curtiss sam konstruisao. Motocikl je postigao brzinu od tada nevjerovatnih 219,45 kilometara na sat.

 

Titulu "najbržeg čovjeka na svijetu", koju su mu nadjenuli novinari, nosio je sve do 1930. godine, kada je njegov motociklistički rekord oboren.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...