DENIS ZVIZDIĆ OTVORENO: "Dodikov poziv bosanskim Srbima je pucanj u prazno, siguran sam da razumije važnost saradnje s Schmidtom"

Razni vidovi finansijskih interesa će biti razlog da se prekine opstrukcija rada državnih institucija, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

  • Politika

  • 03. Sep. 2021  03. Sep. 2021

  • 0

DO KADA SNSD, POTPOMOGNUT OPOZICIONIM STRANKAMA IZ RS-a, MOŽE DRŽATI PARLAMENT U BLOKADI?

- Predstavnički dom PSBiH može funkcionirati i bez prisustva zastupnika iz SNSD-a. To znači da SNSD ne može jednostrano držati u blokadi PDBiH. Zbog toga sugerišem zastupnicima SNSD-a, kao i zastupnicima opozicionih stranaka sa sjedištem u bh. entitetu RS, da prekinu opstruiranje rada Predstavničkog doma, jer je riječ o neproduktivnom političkom avanturizmu koji nanosi štetu svima u BiH, a posebno bh. entitetu Republika Srpska koji se već nalazi u političkoj, ekonomskoj i društvenoj regresiji.

Kao što sam ranije rekao, na Dodikov poziv bosanskim Srbima koji rade u državnim institucijama a dolaze iz RS-a, da napuste svoj posao, niko se, osim zastupnika i ministara, nije odazvao. Sve agencije, direkcije, uprave i službe na nivou BiH rade svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima, tako da je takav Dodikov antiustavni poziv bio pucanj u prazno. I dalje se ubiru indirektni porezi, koji su trenutno na najvišem nivou od kada postoji Uprava za indirektno oporezivanje BiH. I dalje funkcioniraju ministarstva i OSBiH i SIPA i Granična policija i sve druge agencije i direkcije. I dalje imamo punopravno predstavljanje na svim međunarodnim skupovima, tako da država Bosna i Hercegovina zbog opstrukcije jednog člana Predsjedništva BiH ili predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ili drugih pozicioniranih članova SNSD-a ne trpi štetu kakvu joj antibosanski orijentisani pojedinci žele da nanesu. Ja ću, na primjer, već naredne sedmice, zajedno sa gospođom Krišto, predstavljati Parlamentarnu skupštinu BiH na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata Interparlamentarne unije. Riječ je o skupu visokog nivoa, na kojem će biti prisutno više od stotinu predsjednika parlamenata iz svih zemalja svijeta i sigurno da će Bosna i Hercegovina biti predstavljena i zastupljena u najvećem mogućem kapacitetu.

Dakle, sadašnja situacija, kao i slične iz ranijeg perioda, pokazat će da se mogu privremeno blokirati određene državne institucije, ali da će vremenom opadati intenzitet takvih opstrukcija do njihovog potpunog prestanka i vraćanja u fazu normalnog funkcioniranja. Sve drugo, a posebno namjera da se dugoročno blokira rad državnih institucija, bio bi napad na ustavni poredak, što je jedno od najozbiljnijih i najstrožije kažnjivih krivičnih djela u Krivičnom zakonu BiH.

Nadam se da nikome pametnom i odgovornom ne pada na pamet da se upusti u takav avanturizam.

Kada je riječ o blokadi Parlamenta, podsjećam da PSBiH ima dva doma. Predstavnički dom PSBiH je direktno predstavničko tijelo građana i on se po Poslovniku ne može blokirati, jer kvorum za rad i odlučivanje predstavlja većina izabranih zastupnika. Međutim, Dom naroda PSBiH, koji se bira posredno, može se blokirati nedolaskom na sjednicu, zbog poslovničkih procedura koje propisuju kvorum za rad i odlučivanje. Kao što sam rekao, ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da Predstavnički dom PSBiH radi u punom kapacitetu, a zatim će, nadam se kroz vrijeme, rukovodstvo Doma naroda PSBiH omogućiti i puno funkcioniranje tog doma.

KAKO PREVAZIĆI TRENUTNE BLOKADE I RAD ZAKONODAVNE VLASTI VRATITI NA TEME KOJE SU BITNE ZA SVE GRAĐANE?

- Niti jedna blokada dugoročno ne može dati rezultat. Siguran sam da će životna i politička realnost, i posebno nezavidna finansijska situacija u kojoj se nalazi bh. entitet RS, dovesti do promjene trenutnog stava i relaksacije odnosa, a zatim i normalnog funkcioniranja, rada i odlučivanja svih predstavnika u institucijama BiH, bez obzira na to iz kojeg entiteta ili političke partije dolaze. Takvo nešto nam nalažu zdrav razum i logika.

Ja ću, naravno, zbog važnosti tema koje će biti na dnevnom redu, i u dogovoru sa članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH i šefovima klubova, zakazati sjednicu za 16. septembar i to bi trebao biti prvi korak ka prevazilaženju trenutne blokade i vraćanju rada Predstavničkog doma PSBiH u ustavne i poslovničke okvire.

ODLUKA O PRIVREMENOM FINANSIRANJU INSTITUCIJA BIH ISTIČE U SEPTEMBRU. HOĆE LI NOVAC VRATITI BAR NAKRATKO SNSD NA POSAO?

- U pravu ste, odluka o privremenom finansiranju BiH ističe u septembru. To je situacija koja će nam, ako do nje dođe, pokazati koliko je besmislena blokada institucija BiH. To znači da će Vijeće ministara BiH morati održati sjednicu i donijeti novu odluku o privremenom finansiranju za posljednji kvartal 2021. godine. Ukoliko se to ne desi, svi korisnici budžeta institucija BiH ostat će bez plata i svih drugih naknada, uključujući i više od 7.000 uposlenika u institucijama BiH koji dolaze iz entiteta RS. Nadam se da do toga neće doći, ali pitanje je kako će politički predstavnici stranaka iz RS-a objasniti ljudima iz RS-a koji primaju platu od poreskih obveznika BiH da zbog njihove blokade neće moći isplatiti rate kredita, da neće moći platiti školovanje djece, zdravstvenu zaštitu, da neće moći nastaviti normalan život kakav su imali do sada i sl. Dakle, siguran sam da će razni vidovi finansijskih interesa biti razlog da se prekine opstrukcija rada državnih institucija. Tako je bilo i ranije, tako će biti i sada.

KOLIKO JE OPASNO U OVOM TRENUTKU OTVARATI PRIČU O DAYTONU 2?

- Jedino o čemu se ne može otvarati bilo kakva priča i što je zacementirano je suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet multietničke, građanske, antifašističke, demokratske i europske države BiH.

SASTANAK SA SCHMIDTOM

Sve drugo što u budućnosti može dovesti do boljeg funkcioniranja države, ubrzanja njenih euroatlantskih integracija, povećanog nivoa sigurnosti, ekonomskog napretka, jačanja vladavine prava, procesa izgradnje povjerenja i pomirenja, kao i bolje međunarodne i regionalne saradnje ne treba biti tabu tema.

SASTANAK ČLANOVA KOLEGIJA OBA DOMA PSBIH S VISOKIM PREDSTAVNIKOM CHRISTIANOM SCHMIDTOM TREBAO BI BITI ODRŽAN POČETKOM SEPTEMBRA. ŠTA OČEKUJETE OD TOG SASTANKA, S OBZIROM NA TO DA JE I ALEKSANDAR VUČIĆ REKAO KAKO JE RAZGOVOR NEOPHODAN I DA SE O TOM PITANJU NE SLAŽE SA MILORADOM DODIKOM?

- Vjerujem da će sastanak sa gospodinom Schmidtom biti brzo održan. Prihvatam i podržavam gospodina Schmidta kao visokog predstavnika, sastanak i razgovor sa njim o aktuelnim temama smatram vrlo važnim i mislim da su toga svjesne i moje kolege iz entiteta RS. Ja ne znam da li će gospodin Vučić izvršiti pozitivan pritisak na Dodika, ali sam siguran da gospodin Dodik razumije važnost saradnje sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

NASTAVLJATE LI I DALJE SAMOSTALNO POLITIČKI DJELOVATI I JESTE LI U MEĐUVREMENU RAZGOVARALI SA PREDSJEDNICIMA POLITIČKIH PARTIJA SA SJEDIŠTEM U FBIH?

- Razgovori su u toku, različite varijante su u opticaju i konačne odluke će biti donesene u narednih nekoliko mjeseci.

Oslobođenje

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...