PROMJENA U RASPOREDU U POSLJEDNJI TREN: Šta očekuje njemačku kancelarku Angelu Merkel u Srbiji, Albaniji, Francuskoj...

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će u subotu Poljsku, a zatim Srbiju i Albaniju početkom te Francusku krajem sljedeće sedmice.

  • Svijet

  • 11. Sep. 2021  

  • 0

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će u subotu Poljsku, a zatim Srbiju i Albaniju početkom te Francusku krajem sljedeće sedmice, objavljeno je u najavi završnih posjeta političarke koja je 16 godina vodila svoju zemlju i treba se povući iz politike nakon izbora krajem septembra.

Prvo će Merkel doći u posjetu Varšavi gdje se, kako je otkrio dužnosnik ureda poljskog predsjednika Andrzeja Dude, ona s njime neće sastati, prenosi Hina.

Promjena u rasporedu dogodila se nedugo nakon što je ruski Gazprom objavio da je dovršen “Sjeverni tok 2”, sporni plinovod koji je izgrađen do Njemačke, a kojem se Poljska protivi.

Poljska protiv "Sjevernog toka 2"

Njemačka vlada je ranije ovaj mjesec objavila da će se Duda i Merkel sastati. No Pawel Soloch, šef predsjednikovog  ureda za nacionalnu sigurnost, u petak je kazao da se to ipak neće dogoditi zbog neusklađenih rasporeda i “slučajnih okolnosti”, prenosi agencija dpa.

Njemačka kancelarka u Poljskoj će se sastati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Poljska se, uz druge istočnoevropske države i SAD, protivila izgradnji “Sjevernog toka 2”, nazvavši ga geopolitičkim projektom Moskve koji će potkopati energetsku sigurnost Evrope.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da je izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” u potpunosti završena u petak ujutro i očekuje se da će plin početi isporučivati Njemačkoj u oktobru.

Završne posjete

Merkel, koja se neće kandidirati na izborima 26. septembra, trebala bi napustiti dužnost kancelarke i osim Poljske obavlja završne posjete i drugim evropskim državama.

Tako će se kancelarka Merkel u ponedjeljak sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a nakon toga planiran je, također u Beogradu, njen susret s predstavnicima civilnog društva iz nekoliko balkanskih zemalja, javlja agencija dpa.

U utorak Merkel putuje u Tiranu na sastanak s albanskim premijerom Edijem Ramom.

U Tirani će tokom ručka sa šefovima vlada svih šest zemalja u regiji raspravljati i o regionalnoj saradnji, najavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

 

S Macronom o krizi u Afganistanu

S francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom Merkel će se sastati u četvrtak u Elizejskoj palači, a na posljednjoj radnoj večeri razgovarat će o raznim temama, između ostaloga i o krizi u Afganistanu, saopćio je u petak ured francuskog predsjednika.

Njemačka kancelarka i Macron razgovarat će i o skorašnjem predsjedavanju Francuske Evropskom unijom.

Njemačka i Francuska, koje nazivaju motorom Evropske unije, pokrenule su inicijativu evropskog oporavka vrijednog 750 milijardi eura, podsjeća AFP.

Emmanuel Macron primio je tokom sedmice dvojicu kandidata za nasljednicu kancelarke Merkel, konzervativca Armina Lascheta kojega kancelarka podržava, te socijaldemokrata Olafa Scholza, sadašnjeg ministra finansija u koaliciji SPD/CDU.

U Njemačkoj, formiranje nove vlade moglo bi potrajati mjesecima ako nijedan kandidat ne dobije jasnu prednost, što bi moglo obilježiti i francusko predsjedanje Evropskom unijom i predsjedničke izbore u toj zemlji 2022. godine, napominje francuska agencija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...