DEFINITIVNO SE VRAĆA MALI DIV: Jeftini auto, velikih mogućnosti će dobiti sasvim drugačiju ulogu...

Da, Luca de Meo je na minhenskom sajmu potvrdio glasine o povratku Renaulta 4

  • Auto

  • 11. Sep. 2021  

  • 0

Renault 4 je oduvijek za sve bio mali div, jeftini auto velikih mogućnosti. U budućnosti će dobiti sasvim drugačiju ulogu.

Novi Renault 4 će po svemu sudeći nositi oznaku 4ever, a premijerno će biti predstavljen 2025. godine. I pazite sad ovo, 4ever će imati istu CMF-BEV osnovu kao retro inspirirana 5-ica, ali će biti u formi crossovera, i to osjetno više cijene. Ako uzmemo u obzir procjene kako će Renault 5 stajati bar 20.000 eura, stvari postaju jasne.

Da, Luca de Meo je na minhenskom sajmu potvrdio glasine o povratku Renaulta 4, ali i rekao:

-Puno smo naučili od toga što smo prvi ponudili električni auto u Evropi, ali to je bila skupa lekcija. Ovi auti nam moraju donositi profit.

-Time je de Meo još jednom dao do znanja da više ne žele gubiti na električnim modelima kao na modelu Zoe, kao i da s 10 novih električnih modela žele do kraja desetljeća povećati udio električnih modela u prodaji na čak 90%. Dobra je stvar da već nova platforma koju koristi Renault 5 snižava troškove proizvodnje za 33% u odnosu na Zoe koji ostaje u prodaji do 2024. godine. Također, očekuje se da će cijena baterija pasti sa 100 USD do 2025. na 80 USD za 1 kWh do 2030. godine, prenosi Hayat.

Podsjetimo, originalni Renault 4 se proizvodio od 1961, pa sve do 1994. godine. Nasljednik će sasvim sigurno koristiti retro dizajn uz elemente futurističkog stila, dok će sve ostalo biti neka nova priča. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...