CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA USKORO DONOSI ODLUKU: Razmatra se uvođenje skenera bez izmjena Izbornog zakona u BiH

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) izjavio je da su različite vrsta skenera jedna od opcija koju CIK razmatra za opće izbore naredne godine.

  • Društvo

  • 14. Sep. 2021  

  • 0

Bakalar smatra da bi bez izmjena Izbornog zakona bilo moguće uvesti skenere za otiske prstiju i neka druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata u centralni server CIK-a.

Uslov je, kako navodi, da Vijeće ministara i Parlament odobre 10 miliona KM u naredni budžet CIK-a kako bi se ova tehnička rješenja mogla implementirati.

Bakalar je za “Nezavisne novine” rekao da bi skeneri za otiske prstiju, odnosno tehnička rješenja biometrijskog očitavanja otiska birača u saradnji sa Agencijom za identifikacione dokumente BiH spriječili manipulacije.

Što se tiče skenera za očitavanje glasačkih listića, Bakalar je pojasnio da postoje različiti skeneri i različite metode njihovog korištenja.

On je napomenuo da u saradnji sa EU postoje planovi da se zakonodavcima BiH organizuju demonstracije izbora sa različitim rješenjima o kojima bi onda trebalo da se opredijeli BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...