STRAH OD SVJETSKOG RATA: Svi su mislili da bi pomahnitali Trump mogao napasti Kinu, general je krišom nazvao...

Povod za prvi poziv bile su obavještajne informacije na temelju kojih je Milley zaključio da kineske vlasti vjeruju kako SAD sprema napad na njihovu zemlju.

  • Svijet

  • 15. Sep. 2021  15. Sep. 2021

  • 0

Tokom zadnjih mjeseci Trumpove administracije, najviše rangirani američki general toliko se bojao da bi bivši predsjednik mogao pokrenuti rat s Kinom da je nazvao visokopozicioniranog kineskog generala kako bi ga uvjerio da Amerika ne namjerava napasti Kinu, piše Washington Post.

Konkretno, radi se o dva tajna telefonska poziva koja je general Mark A. Milley, zapovjednik američkog Združenog štaba uputio svojem kineskom pandanu, generalu Li Zuochengu iz Narodnooslobodilačke armije Kine. U njima je Milley uvjeravao Lija da SAD neće napasti Kinu, tvrdi se u novoj knjizi "Peril" čiji su autori proslavljeni novinar Washington Posta Bob Woodward i poznati politički reporter Washington Posta Robert Costa.

Prvi poziv odvio se 30. novembra 2020., četiri dana prije američkih predsjedničkih izbora na kojima je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa, a drugi se dogodio 8. januara 2021., tokom posljednjih dana Trumpovog mandata i samo dva dana nakon što su pristaše bivšeg predsjednika SAD-a provalile u zgradu Kongresa na Kapitolu.

Povod za prvi poziv bile su obavještajne informacije na temelju kojih je Milley zaključio da kineske vlasti vjeruju kako SAD sprema napad na njihovu zemlju. Woodward i Costa pišu da su Kinezi počeli vjerovati u tu mogućnost nakon dizanja tenzija zbog vojnih vježbi u Južnom kineskom moru. Dodatno ih je njihovo uvjerenje ojačala Trumpova tradicionalno agresivna retorika prema Pekingu.

- Generale Li, uvjeravam vas da je Vlada SAD-a stabilna i da će sve biti u redu. Nećemo vas napasti, niti planiramo bilo kakve kinetičke operacije protiv vas, poručio je Milley. No, američki je general napravio i korak više, navodi se u knjizi, i obavezao se upozoriti kineskog generala ako bi do američkog napada zaista moglo doći.

- Generale Li, znamo se već pet godina. Ako ćemo napasti, ja ću vas nazvati prije toga. To neće biti iznenadni napad, rekao je Milley, a Li mu je poručio da će ga držati za riječ, tvrdi se u knjizi.

No, u drugom pozovu Lija više nije bilo lako uvjeriti u američke namjere, piše Washington Post. Milley mu je tog 8. januara, u izrazito napetoj atmosferi u SAD-u, ali i svijetu koji je sa zaprepaštenjem dva dana ranije promatrao događaje na Kapitolu, poručio:

- Mi smo 100 posto stabilni. Sve je u redu. No, demokracija ponekad može biti malo "šlampava", rekao je američki general svome uznemirenom kolegi. Predsjedniku Trumpu nije otkrio da se razgovor uopće održao.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...