NASTAVAK AFERE "POTKIVANJE": Nermin Alešević ponovo pred sudom, očekuje da...

Tužilaštvo BiH se žalilo na oslobađajuću presudu Aleševiću i inspektoru Pandži. Alešević se nada da će Apelaciono vijeće potvrditi prvostepenu presudu.

  • Društvo

  • 15. Sep. 2021  

  • 0

Nermin Alešević iz Velike Kladuše, koji je u žižu javnosti dospio nakon što je snimkom “Potkivanje” odlučio razotkriti bh. pravosudnu mafiju, ponovo će se naći pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH je, naime, uložilo žalbu na presudu kojom je on oslobođen optužbe za davanje, a policajac SIPA Marko Pandža za primanje mita. Ova žalba razmatrat će se 24. septembra pred Apelacionim vijećem kojim će predsjedavati sudija Redžip Begić.

poziv (1)Poziv koji je uručen Aleševiću

Oslobađajuća presuda izrečena im je početkom juna ove godine, a rezultat je činjenice da je Sud BiH većinu dokaza Tužilaštva BiH proglasio nezakonitim.

Jedan od tih dokaza je upravo videosnimak “Potkivanje” koji je Žurnal objavio krajem maja 2019. godine.

"Mića, ono što smo pričali, drug", kazao je Pandža nakon što je u jednoj banjalučkoj kafani sjeo za sto tadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a po prethodnom dogovoru doveo i Aleševića kako bi razgovarali o predmetu aktuelnom pred Tužilaštvom KS.

"Nermine, sjedi", odgovorio je Tegeltija, a potom upitao Aleševića šta ima kod Dalide (Burzić, tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva KS, op.a.).

Nakon što je Alešević upoznao Tegeltiju o tom predmetu ovaj mu je kazao “da mu sve dostavi, a on će onda vidjeti sa Dalidom”.

Nezakonitim je proglašen i iskaz koji je Alešević kao svjedok dao u Tužilaštvu BiH jer je Sud utvrdio da su na taj način povrijeđena njegova prava i propisane odredbe.

S obzirom na to, i većina ostalih dokaza Tužilaštva, koji proizilaze iz ova dva dokaza, proglašena su nezakonitim u skladu sa pravilom “ploda zatrovane voćke”.

Alešević je za "Žurnal" kratko istakao da očekuje da Apelaciono vijeće odbaci žalbu Tužilaštva BiH i potvrdi oslobađajuću presudu.

Spomenimo i to da je Tegeltija nakon što je "Žurnal" objavio videosnimak “Potkivanje” dobio punu podršku tadašnjeg sastava VSTV-a, a svoju poziciju je napustio nakon što je u javnosti objavljen i drugi snimak u kojem se on čuje kako sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buha dogovara imenovanje njene sestre za sudiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...