KOLUMNA GORDANA DUHAČEKA: "Vučićevo pozivanje svih Srba da srbuju je besramno, jer Srbi..."

Vučić samo skuplja bodove u Srbiji, stilizirajući se u zaštitnika "vascelog srpstva" i neformalnog lidera "srpskog sveta", no vjerovati da će on ikoga zaštititi je kao vjerovati da je lisicu pametno ostaviti da čuva kokošinjac. Kao što je zaštitio Srbe u Hrvatskoj 1995., tako će ih Vučić zaštititi i danas.

  • Društvo

  • 15. Sep. 2021  

  • 1

Piše: GORDAN DUHAČEK

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ovih dana ponovo diže tenzije u odnosima Srbije i Hrvatske, pritom za to između ostaloga koristeći Srbe koji žive u Republici Hrvatskoj. 

To se najbolje vidi po Vučićevoj propagandnoj kampanji u povodu novoizmišljenog praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U spotu "Srpstvo je vaskrslo" se patetično pozivaju svi Srbi "u svim slobodnim srpskim zemljama" da 15. rujna izvjese srpske trobojnice. Ideja je potekla od predsjednika Aleksandra Vučića.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Sredinom srpnja ministar vanjskih poslova Nikola Selaković, jedan od najbližih Vučićevih suradnika u SNS-u, javno je pozvao sve građane Srbije, ali i Srbe u regiji i dijaspori, da spomenuti dan obilježe isticanjem srpske zastave. Rekao je i kako bi trebalo više raditi na izgradnji kulta srpske zastave.

"Zajedničke nacionalne vrijednosti se promoviraju proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a vlada Srbije je na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, što je učinila i vlada Republike Srpske, lani odredila 15. rujna kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", rekao je Selaković.

Sve zajedno je očito propaganda vježba iz nacionalizma i velikosrpstva, izmišljena da iritira susjedne države i da Vučiću omogući da se opet stilizira u zaštitnika svih Srba svugdje. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zapravo je manifestacija ideje o "srpskom svetu", izrazu koji promovira Vučićev ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Osmišljavajući ovu novu priredbu velikosrpstva Vučić, naravno, nije razmišljao o Srbima izvan Srbije i Republike Srpske, a koji žive u državama u kojima se isticanje srpske trobojnice može smatrati provokacijom ili čak biti kršenje zakona.

Pupovčeva intervencija

U Hrvatskoj je na snazi prilično zastarjela odredba Prekršajnog zakona, koja glasi: "Tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM."

To znači da je isticanje zastave Srbije prekršaj, na što je jučer indirektno upozorio i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. Važno je da se otklone sve zablude. Hrvatska ima pravila o korištenju zastava drugih zemalja. To isto tako vrijedi i za Srbiju. Od velike važnosti je da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone, kao i Hrvati u Srbiji", rekao je Pupovac na konferenciji za medije u Zagrebu.

"Kao što nitko ne bi htio da se u Srbiji ističu zastave mimo zakona, tako to nitko ne bi htio ni u Hrvatskoj", rekao je Pupovac i dodao: "Šaljemo poruku da poštujemo pravni poredak Hrvatske, kao i poredak Srbije."

Pupovac je bio primoran pokušati počistiti za Vučićem, čiji je poziv na isticanje srpskih zastava oduševljeno dočekala hrvatska nacionalistička desnica, koja živi od antisrpstva. Na desničarskim se portalima već širi paranoja o srpskim zastavama po Hrvatskoj, a ako te stvari eskaliraju, prva će meta vjerojatno biti hrvatski građani srpske nacionalnosti. Zato Pupovac i smiruje tenzije jer, figurativno rečeno, zna čija je glava na panju. 

Notorni velikosrpski govor u Glini u ožujku 1995.

Vučića za to nije briga jer njemu nikad nije bilo doista stalo do Srba u Hrvatskoj kao ljudi. To se najbolje vidi po tome što nije ništa naučio od vremena svojeg notornog govora u Glini iz ožujka 1995. godine.

"Vi se, braćo, ne borite za ništa što nije vaše, nego da sačuvate ono što je oduvijek bilo srpsko i to mora ostati srpsko. Pre četiri godine na dnevnicima je svaku večer bilo po pola sata o onome što se dešava u Srpskoj Krajini, na Baniji, Kordunu, u Lici... Što sada ima na televiziji? Kakvo je vreme u Krajini? Eto što njih interesuje. Kao da je to u inostranstvu, kao da je u Hrvatskoj? E neće  moći.  Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku. I ono što je ostalo u Srbiji simpatizera Slobodana Miloševića ne znaju u kakvoj će državi živeti sutradan.  Nitko više ne zna ni u ovoj sali ne zna za koju se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li to biti beogradski pašaluk ili neka avnojska Jugoslavija. Kakva će to država biti, ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsjednika Srbije! Vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, tu odstupanja više neće biti", rekao je tada mladi golobradi Vučić u vatrenom ultranacionalističkom govoru okupljenim krajinskim Srbima.

Vučić je tada bio ambiciozni potrčko šefa Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, u međuvremenu osuđenog ratnog zločinca. 

Kad je trebalo braniti tzv. Krajinu, Vučića nije bilo

Rasplet događaja je poznat: manje od pet mjeseci kasnije Hrvatska je pokrenula Oluju, a Vučića se baš i nije moglo vidjeti kako trči braniti tzv. Krajinu. Ostavio je hrvatske Srbe da budu topovsko meso, a tako se prema njima odnosi i danas.

Hrvatski Srbi su s 12.2 na 4 posto stanovništva RH spali jer su poslušali baš Vučićeve šefove iz 1990-ih i jer su im vjerovali na vlastitu štetu. Nastavak iste politike ih može samo odvesti u nestanak, za što Vučića očito nije briga jer da jest, vodio bi drugačiju politiku i davao drugačije izjave. Ne bi, primjerice, stalno forsirao rivalstvo Hrvatske i Srbije, koje sada prebacuje i u ekonomsku sferu. 

Vučićeva politika preko leđa hrvatskih Srba

Vučić samo skuplja bodove u Srbiji, stilizirajući se u zaštitnika "vascelog srpstva" i neformalnog lidera "srpskog sveta", no vjerovati da će on ikoga zaštititi je kao vjerovati da je lisicu pametno ostaviti da čuva kokošinjac. Kao što je zaštitio Srbe u Hrvatskoj 1995., tako će ih Vučić zaštititi i danas.

Baš zato je Vučićevo pozivanje svih Srba da srbuju besramno, jer Srbi u npr. Hrvatskoj i Crnoj Gori jednostavno ne žive u istoj situaciji kao Srbi u Srbiji ili Republici Srpskoj. Ali tako je uvijek bilo s Vučićem i hrvatskim Srbima: on je njima na leđa isporučivao račun za svoje političke snove o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag. Poziv na mahanje srpskim zastavama 15. rujna samo je nastavak te Vučićeve politike drugim sredstvima, srećom više ne oružanim.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...