TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: U zastrašujućem podrthavanju tla poginulo je najmanje 15.000 ljudi, s lica zemlje zbrisani su gradovi i sela, a onda je uslijedio novi užas…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 16. Sep. 2021  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1978. godinu na prostor Irana, u vrijeme jednog od najrazornijih zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Najmanje 15.000 ljudi poginulo je u snažnom potresu jačine 7,7 stepeni prema Richteru koji je pogodio Iran u subotu 16. septembra 1978. godine, navečer u 19:38 po lokalnom vremenu, srušivši 40 sela i teško oštetivši 60 drugih.

Najveća oštećenja dogodila su se u drevnom gradu Tabasu, gdje su zabilježena najjača podrhtavanja. Promatrači u Tabasu rekli su da je grad potpuno razoren, jer je većina gradskih zgrada potpuno uništena u potresu.

Procjenjuje se da je u potresu poginulo tri četvrtine od Tabasovih 13.000 stanovnika. Većina preživjelih je ozbiljno ozlijeđena.

Potres je zahvatio dvije trećine zemlje, tresući zgrade jednako udaljene od onih u glavnom gradu Teheranu, nekoliko stotina kilometara udaljenog od epicentra potresa.

Iranska vojska poslala je 700 vojnika, četiri medicinska tima i mnogo spasilaca kako bi pomogli u smještanju 1.000 preživjelih u šatorima uz uzletno-sletnu stazu Tabas. Jedan je očevidac rekao:

"Tabas je postao hrpa ruševina, savijenih željeznih greda i prljavštine".

Novi zemljotresi nastavili su potresati Iran, a osim štete nanesene Tabasu, iranski dužnosnici rekli su da je potres uništio najmanje 80 posto grada Firdausa, istočno od Tabasa. Zvaničnici nisu mogli procijeniti broj poginulih u Firdausu.

Potres je pogodio i gradove Isfahan, Kerman, Rafsanjan te mnoga druga mjesta i sela u blizini pustinje Kaveer.

Šah Mohammed Reza Pahlavi proglasio je trodnevnu žalost u zemlji.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...