REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA MOGLI BI VAS IZNENADITI: Koji automobili troše više, a koji manje goriva od tvornički navedenih podataka!?

Zapanjujuće je da je niz automobila u studiji uspio postići još ekonomičniji rezultat od službenih podataka.

  • Auto

  • 16. Sep. 2021  

  • 0

Britanski WhatCar proveo je veliko testiranje i istraživanje automobila te njihove potrošnje, odnosno razlika od službene potrošnje. Novi službeni WLTP test koji je aktulan od 2019. godine mnogo je bliži istini od prethodno korištenog NEDC testa. Automobili koje je testirala britanska web stranica imali su u prosjeku 6,3 posto lošije rezultate nego na službenom testu koji Europska unija nameće svim automobilima kako bi utvrdila njihovu potrošnju. Za usporedbu, razlika u starijem ciklusu NEDC -a bila je čak 20,2 posto u prethodnim testovima WhatCara. Sada se možete više osloniti na podatke o potrošnji koje daju marke automobila.

Kao i drugi testovi, WhatCarov test proveden je u laboratorijskim uvjetima, ali temeljen na stvarnoj putanji kroz gradove, sela i autoceste, odnosno još je realniji i bliži stvarnim uvjetima od WLTP testa.

Zapanjujuće je da je niz automobila u studiji uspio postići još ekonomičniji rezultat od službenih podataka. Ovo je pet najboljih rezultata.

5. Honda Civic Type R
Vrlo upečatljivo je peto mjesto Honde Civic Type R. Sportski automobil s 320 KS pokazao se 9,2 posto učinkovitijim nego što je pokazalo WLTP test, nešto što ne biste očekivali od tako snažnog modela.

4. Dacia Duster
Odmah ispred Civica nalazi se Dacia Duster s benzinskim motorom od 130 KS. Dacije su već poznate po dobroj vrijednosti za novac, a ekonomičnost 1,3-litrenog motora dodaje dodatni plus. Automobil troši 10,1 posto manje od navedenog.

3. Volkswagen Up!
Mali, lagani gradski automobil koji ima 10,5 posto bolji rezultat nego na službenim testovima. Up! je najekonomičniji model na ovom popisu.

2. Honda CR-V (hibridna)
Na drugom mjestu ljestvice nalazimo hibrid, opet Hondu. Kod CR-V-a benzinski motor nije potpomognut elektromotorom, kako to obično biva. Benzinski motor opskrbljuje elektromotor snagom, pa radi kao svojevrsni generator. Benzinski motor stoga može raditi pod optimalnim opterećenjem, što znači da troši manje. CR-V je u praksi još 12,3 posto ekonomičniji nego u testovima.

1. Ford Ranger Pickup

Testovi pokazuju da nije najekonomičniji, to prema svojoj građi te snažnom dizelskom motoru ne može ni niti, ali prema WhatCarovu testu u praksi postiže čak 18,6 posto bolje rezultate nego u službenim testovima.

Ovi automobili zagađuju više u stvarnim uvjetima

5. Audi A3 limuzina
Audi A3 je imao 16 posto manje uspjeha od onoga što su testovi obećavali ako se odlučite za 35 TFSI.

4. Renault Clio
Upečatljivije je, međutim, da na popisu vidimo i brojne hibride. Primjerice, četvrto mjesto zauzima Renault Clio koji je trošio 19,6 posto više od navedene potrošnje po WLTP-u.

3. Ford Fiesta
Na trećem mjestu nalazi se Ford Fiesta s 1,0 litrenim benzinskim motorom i 155 KS. Kao i A3, ovaj Ford ima prilično snažan motor. To može dovesti do veće potrošnje kada koristite tako napregnuti motor na otvorenim cestama.

2. Suzuki Swace
I na pretposljednjem mjestu je hibrid, Suzuki Swace, koji je postigao 21,6 posto lošiji rezultat od svog WLTP testa.

1. BMW 420d
Veliki gubitnik testa ipak je BMW 420d. Prema WhatCarovu testu, razlika u potrošnji je čak 26,4 posto više od navedenog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...