DVIJE SU SE SILE ZAVADILE: Ko crta crvenu liniju oko lanca ostrva na koja pravo polaže i...

...Kina, što Peking gura u agresivno ponašanje, prenose svjetski mediji?

  • Svijet

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 1

To će potencijalno dovesti do pomračenja odnosa dvije velike sile na istoku, prenosi B92.

U intervjuu za CNN japanski ministar odbrane Nobuo Kiši kaže da ostrva Senkaku pripadaju Japanu i da će ih Tokio braniti borbom "brodom na brod" ako bude potrebno.

Japan je upotrijebio odbrambene snage, uključujući avione F 35, a pravi i nove planove, koristeći podmornice i druge vojne misije.

Kameni, nepristupačni lanac ostrva koji je posvađao Kinu i Japan nalazi se sjeverno od ostrva Išigaki.

"Protiv kineskih akcija na ostrvima Senkaku i drugim delovima Istočnokineskog mora moramo pokazati da japanska vlada odlučno brani našu teritoriju sa većim brojem japanskih obalskih stražara nego što ih ima Kina", rekao je on.

On kaže da nema teritorijalnog spora između Japana i drugih zemalja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...