RADONČIĆ EMOTIVNO O ČOVIĆU: "Zašto mu ne bih otišao na rođendan? On je imao toliko korektnosti..."

“Razmijenio sam nekoliko rečenica sa ministrom vanjskih poslova Hrvatske, on je mene ubijedio da su oni veliki prijatelji BiH s kojom dijele dosta zajedničkih kilometara granice“.

  • Politika

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 6

Lider SBB-a Fahrudin Radončić danas je gostovao u programu N1 televizije gdje je govorio o političkoj situaciji i potencijalnom zajedničkom kandidatu za naredne izbore.

“Najveći problem jedne zemlje je kada nju ne priznaje jedan dio njenog stanovništva. BiH je došla u situaciju kada opozicija u RS ima problematične stavove, pa i u hrvatskom korpusu postoje određena razočarenja u BiH. Mi kao Bošnjaci moramo naći kapaciteta da vratimo mir u BiH. Paralizovana je državna vlast, RS ne priznaje visokog predstavnika, opšti je proces napuštanja BiH. Imamo politiku koja je veoma konfliktna. Nalazimo se u veoma turbulentnoj političkoj situaciji, trenutne političke snage moraju biti uklonjene na narednim izborima”, kazao je Radončić na početku gostovanja.

Rođendan kod Čovića?

“Gospodin Čović je slavio rođendan i on je pozvao goste koje je htio. Smatram da bošnjačke političke ličnosti, bilo ko da je u pitanju, trebaju da odu na takav rođendan. To što je došao gospodin Dodik i što je došlo do razmjene rečenica mene i njega, pa smo se složili da ne kvarimo atmosferu za rođendan. Gospodin Čović je imao toliko korektnosti, kad su me svi Bošnjaci otpisali kao kriminalca, došao me je posjetiti u pritvor. Zašto mu ne bih otišao na rođendan?“, kazao je.

Šta ste rekli Dodiku?

“Rekao sam mu za neke njegove izjave, mislim da nije uredu da se to iznosi u javnost. Mogu ja da se ne slažem s njima, ali se mora razgovarati. Mi nemamo drugu alternativu, BiH je naša jedina zemlja”.

Kaže da je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Hrvatske.

Razmijenio sam nekoliko rečenica sa ministrom vanjskih poslova Hrvatske, on je mene ubijedio da su oni veliki prijatelji BiH s kojom dijele dosta zajedničkih kilometara granice“.

Razgovarate li sa Izetbegovićem?

Ja sam čovjek koji uvijek poštuje tuđe zahtjeve. Od mog odlaska sa mjesta ministra sigurnosti, gospodin Izetbegović nije našao za shodno da zove na razgovor i to poštujem“.

Nasljednik u stranci?

“Ja i dalje mislim da bi gospodin Džindić sjajno radio taj posao, ali je tražio neku vrstu stranačkog razriješenja. Stranka i naši kantonalni odbori, to sam već objasnio, misle da bi bez mog imena na narednim izborima loše prošla. Postoji veliki broj zahtjeva članstva da ostanem još ovu godinu”, kazao je Radončić i dodao:

“Nakon trideset godina Izetbegovića ja ne mogu da zamislim da još deset godina vodi Bošnjake. Mislim da mi trebamo dati zajedničkog kandidata i u tom smislu sačekati da SDP kao najjača opoziciona stranka predloži kao prva svog kandidata zajedničkog”.

Ko su “mi”?

S jedne strane SDA, s druge sve političke stranke (NiP, SBB, SDP, Hadžibajrićeva stranka, Kukićeva, Kasumovićeva). Što se mene i SBB tiče, ja zaista nemam nikakve predrasude da li taj čovjek treba biti iz SBB, SDP-a, NiP-a ako je taj čovjek optimalna ličnost. Hajde da vidimo koga SDP želi. Sačekat ćemo Nikšića, to je politički fer plej i jača su stranka od nas u ovom trenutku“, istakao je Radončić i dodao:

“Bio sam dva puta ministar sigurnosti. Ukoliko bi bilo pošteno elektronsko glasanje, ja sam dva puta pobijedio”.

Sve međunarodne institucije su utvrdile da se u BiH dešavaju enormne izborne krađe i svi gledaju da podignu tehnički standard izbora. Ja se ne osjećam kao gubitnik izbora, ja sam Izetbegovića glatko pobijedio. Oni su brojali glasove i normalno da će u legalitičkom smislu reći da je pobijedio. Evo on vodi Bošnjake, gdje ih vodi neka procjene i kažu“.

Hapšenje bh. državljana na granici sa Srbijom?

Svi u državi ako je ozbiljna moraju raditi svoj posao. Moramo napraviti politiku reciprociteta. Zašto mi ne bismo nekog Srbina za kojeg znamo da je činio zločine u BiH, uhapsili i sudili u Sarajevu. Svaka država ima odgovor“, kazao je.

Da li svoj posao radi Gordana Tadić?

Ako uzmete slučaj Respiratori, slučaj Memić, diplome – ta osoba radi dobro svoj posao“, ističe Radončić.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...