IZ MODERNE UPOZORILI: "Zaštita protiv korone pada protokom vremena, potreban je..."

"Ovo je samo jedna procjena, ali vjerujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će procijenjeni rezultat slabljenja imuniteta biti 600 hiljada dodatnih slučajeva covida-19", rekao je čelnik Moderne Stephen Hoge na konferencijskom pozivu s investitorima.

  • Zdravlje

  • 16. Sep. 2021  

  • 2

Novi podaci velikog Moderninog ispitivanja vlastite vakcine pokazuju da zaštita od covida-19 opada protokom vremena, a Moderna tvrdi da je to argument u prilog ubrizgavanju booster doze, objavila je kompanija u četvrtak.

"Ovo je samo jedna procjena, ali vjerujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će procijenjeni rezultat slabljenja imuniteta biti 600 hiljada dodatnih slučajeva covida-19", rekao je čelnik Moderne Stephen Hoge na konferencijskom pozivu s investitorima.

Hoge nije iznio procjenu koliko bi u tom broju bilo teških slučajeva, ali je kazao da će biti i hospitaliziranih.

Podaci su potpuno različiti od nekoliko ranijih studija koje pokazuju da zaštita od Modernine vakcine traje duže nego od Pfizerovog.

Što kaže nova studija?

Nova analiza pokazuje da postoji veća stopa zaraze kod pojedinaca vakcinisanih prije otprilike 13 mjeseci nego kod osoba vakcinisanih prije oko osam mjeseci.

Studija, koja još nije recenzirana, provedena je u julu i augustu, kada je delta bila dominantna varijanta.

Moderna je 1. septembra podnijela američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) zahtjev za autorizacijom tzv. booster doze.

Hoge je kazao da podaci iz studija o booster dozi pokazuju da bi ona mogla povećati neutralizirajuća antitijela do razine veće nego nakon dobijanja druge doze.

"Vjerujem da će to smanjiti broj slučajeva covida-19", kazao je.

"Također vjerujemo da će treća doza možda značajno produžiti imunitet kroz cijelu iduću godinu dok pokušavamo okončati pandemiju", dodao je.

Kod nedavno vakcinisanih bilo manje ozbiljnih slučajeva

Moderna je usporedila učinkovitost vakcina kod više od 14 hiljada dobrovoljaca vakcinisanih od jula do oktobra 2020. te kod 11 hiljada dobrovoljaca koji su primili vakcinu između decembra 2020. i marta 2021.

U dvomjesečnom razdoblju od jula do augusta istraživači su identificirali 88 slučajeva covida-19 među onima koji su nedavno primili dvije doze vakcina, u usporedbi sa 162 slučaja među vakcinisanim prošle godine.

Sveukupno, samo 19 slučajeva smatralo se teškima, što je ključno mjerilo u procjeni slabljenja zaštite. Moderna je rekla da je kod recentnije vakcinisanih bilo manje ozbiljnih slučajeva iako brojevi nisu statistički relevantni. 

(Index.hr)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...