"SB" NA LICU MJESTA: Počeo protest zaposlenih u državnim institucijama, evo šta je razlog nezadovoljstva...(FOTO)

“Zaposleni na nižim nivoima vlasti imaju 20 do 30 posto veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou”, navode iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH

  • Vijesti

  • 20. Sep. 2021  20. Sep. 2021

  • 1

Počelo je mirno okupljanje zaposlenih u institucijama BiH u organizaciji Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH na platou ispred zgrade PSBiH.

-Male plate su osnova nezadovoljstva, osiguranje naših terenskih radnika nije adekvatno, ljudi su svakodnevno u opasnosti a nemamo pokriveno osiguranje što je strašno. Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora jer smo ovako nezaštićeni, ovo je jedini način da poslodavac shvati da mi postojimo, kazala je danas na protetsima predsjednica sindikalne organizacije Centra za uklanjanje mina BiH.

Kao razloge protesta iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine naveli su:

1. Nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji zaposlene, kako su naveli, dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštititi ljudska prava. Tvrde da žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov za zaštitu. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama. Napomenuli su da je ugovor tri, kako su ukazali, reprezentativna sindikata dostavljen Vijeću ministara na potpisivanje 13. decembra 2019., ali još nije potpisan;

2. Neusvajanje budžeta za ovu godine, a kojeg je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo i uputilo u dalju proceduru. Smatraju da je riječ o diskriminirajućoj osnovici za obračun plate – 475,69 KM, a za koju tvrde da nije povećana zadnjih deset godina i koja ugrožava, kako su naveli, preživljavanje zaposlenih u državnim institucijama;

3. Dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, koja je dovela zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.

“Zaposleni na nižim nivoima vlasti imaju 20 do 30 posto veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou”, naveli su.

4. “Uskraćivanje prava na život”. Pri stavu su da su im vladajuće stranke kontinuiranom politikom uskratile pravo na život. Ponovili su da ne mogu preživjeti od plate i poručili nadležnima: “Gospodo, pokušajte da zamislite kako majka sa djetetom živi od 475 KM mjesečno osnovne plate;

5. To što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nema informaciju da postoje i državni službenici i zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine (zaključak da se povećaju najniže plate u vojsci i policiji), saopćili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

6. Mnogi građani, a i neki novinari ne znaju da smo mi državni službenici i uposlenici u institucijama BiH, da su nam plate veoma niske. Mi nismo parlamentarci čija su mjesečna primanja između 6.000 i 8.000 KM.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" je na licu mjesta, pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...