"NEĆEMO OVO SAMO GLEDATI": Erdogan prijetećim tonom iz New Yorka poslao poruku Bidenu

Nadam se da ćemo se kao saveznici u NATO-u odnositi jedni prema drugima prijateljski, a ne neprijateljski, ali čini se da se trenutno stanje ne odvija tako, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, misleći na odnose Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 23. Sep. 2021  

  • 1

Govoreći za novinare prije povratka iz New Yorka, gdje je prisustvovao 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Erdogan je rekao da je dobro sarađivao s bivšim američkim predsjednicima Georgeom W. Bushom, Barackom Obamom i Donaldom Trumpom, žaleći se da odnosi s Joeom Bidenom nisu počeli dobro.

Erdogan je rekao da je stav Turske prema programu borbenih aviona F-35 pošten, ali da SAD nisu iskrene.

U 2019. godini, Washington je objavio da izbacuje Tursku iz programa stelt borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

SAD su tvrdile da će ruski S-400 ugroziti sigurnost F-35, ali Turska je rekla da su ti strahovi neutemeljeni i više puta je predlagala uspostavljanje komisije koja bi razjasnila to pitanje.

"Baš kao i Trumpova administracija, i Biden je počeo davati oružje, municiju i opremu terorističkim organizacijama. Nećemo ovo samo gledati. Kada pogledate oružje koje je trenutno u rukama talibana, to oružje pripada SAD-u. Stoga će morati platiti cijenu", rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na privremenu talibansku vladu u Afganistanu, Erdogan je rekao da nažalost nije formirana inkluzivna administracija.

U vezi s klimatskim promjenama, predsjednik je rekao da će Turska podijeliti svoje stavove na predstojećoj konferenciji COP26 u Glasgowu, u Škotskoj.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...