NOVO LETEĆE ČUDO IZ AIRBUSA: Pogledajte kako će izgledati leteći taksi budućnosti...

U njemu neće biti pilota, već će se s njim upravljati udaljeno, a u letećem taksiju ima mjesta samo za četiri putnika.

  • HiTec

  • 24. Sep. 2021  

  • 1

Novu generaciju svog letećeg taksija predstavio je i Airbus.

Prvu generaciju svojih letjelice počeli su razvijati još 2016. godine, a sada su je unaprijedili i predstavili novu generaciju čiji je prvi let zakazan za 2023., a u kompaniji se službenim letovima nadaju 2025. godine.

CityAirbuNextGen 01 AirbusHelicopters Foto: Airbus

Letjelica je namijenjena urbanom prijevozu na male udaljenosti, a s obzirom na to da će moći polijetati i slijetati vertikalno (VTOL), za ovaj leteći taksi neće biti potrebne posebne posebne piste. Pokreće ga osam električnih motora (svaki snage 100 kW, odnosno 130 KS) s kojima će CityAirbus moći letjeti brzinama do 120 km/h, no njegov doseg iznosi skromnih 80 km. Za letove s jedne strane grada na drugi to bi trebalo biti dovoljno, no nakon samo nekoliko kraćih vožnji CityAirbus trebao bi uzeti pauzu za punjenje baterija.

U njemu neće biti pilota, već će se s njim upravljati udaljeno, a u letećem taksiju ima mjesta samo za četiri putnika.

CityAirbus next generationFoto: Airbus

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...