NOVA VREMENA ZA AERONAUTIČKU INDUSTRIJU: Airbus kreće s proizvodnjom vojnog drona

Njemačka, Francuska, Italija i Španija udružile su snage kako bi razvile vojni dron koji bi bio važan dio buduće sigurnosne i odbrambene strategije Evrope.

  • HiTec

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 0

Sedam godina nakon što je najavljen veliki projekt, evropski UAS (bespilotni zračni sistem) program je konačno dobio zeleno svjetlo početkom ove godine, nakon što je Španija odobrila službeni budžet za budući Eurodrone.
Airbus konstruira budući Eurodrone zajedno s drugim industrijskim partnerima (Dassault Aviation i Leonardo).

Njemačka, Francuska, Italija i Španija udružile su snage kako bi razvile vojni dron koji bi bio važan dio buduće sigurnosne i odbrambene strategije Evrope, prenosi HAK Revija.

Italijanska firma Avio Aero odabrana za dobavljača motora. Prema sporazumu, firma će osigurati 120 motora za letjelice Eurodrone, kao i poslove održavanja te servisa.

Bit će to prvi turboprop u historiji zrakoplovstva koji je napravljen s 3D ispisanim komponentama.

Rezultat je motor koji je lakši, učinkovitiji, s 10 posto više snage i nosivosti. Prema proizvođaču, sposoban je osigurati tri sata više u usporedbi s trenutnim turboprop motorima.

Također se može pohvaliti 20 posto manjom potrošnjom goriva, s ukupnom kompresijom od 16:1, što se smatra najboljim u klasi.

Eurodrone je avion za srednje visine i duge misije namijenjen za obavještajne misije, te detektiranje ciljeva i izviđačke misije.

Dron od 16 metara moći će postići maksimalnu brzinu od 500 km/h, uz nosivost od 2.300 kg. Prvi letovi planirani su za 2026.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...