SAOPĆENJE UKC RS-a: Tvrde da imaju certifikat - "Kiseonik koji se daje pacijentima…" (FOTO)

"...nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te pacijenti nemaju razloga za strah".

  • Društvo

  • 25. Sep. 2021  

  • 1

Povodom navoda gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića da se na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a koristi kiseonik bez licence i atesta rukovodstvo UKC-a poslalo je saopćenje za javnost.

"Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te pacijenti nemaju razloga za strah. To dokazuje i certifikat", ističe se u saopćenju.

Dodaju da otkad postoji UKC RS-a koristi se isti kiseonik te ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije koronavirusa.

alt

"Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata", navodi se u saopćenju.

Napominju da nema razloga za strah da te da kiseonik nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata.

"Napominjemo da je širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banje Luke i cijele Republike Srpske, posebno među pacijentima i njihovim porodicama jako opasno. Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose još većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje", piše u saopćenju.

Dodaju da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom pandemije, akiseonik igra veliku ulogu u tome jer samo danas je oko 200 ljudi u UKC RS na kiseoničkoj podršci.

 

"Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS. Na kraju da napomenemo ne želimo da učestvujemo u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali", zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...