ERDOGAN DANAS PUCA OD PONOSA: "Od ovoga ćemo napraviti SVJETSKI BREND, organizirat ćemo ga i u savezničkim zemljama"

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će turski festival vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST u narednim godinama postati svjetski brend u toj oblasti, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 26. Sep. 2021  

  • 0

"TEKNOFEST, ne samo da našu omladinu upoznaje sa najsavremenijim svjetskim tehnologijama, već ih inspiriše na zajednički rad, timski duh i patriotska osjećanja", rekao je Erdogan u obraćanju na najvećem turskom festivalu vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, koji se održava u Istanbulu.

"Ulaganjima i uspjesima koje smo postigli tokom proteklih 19 godina, pripremamo infrastrukturu TEKNOFEST-a, tehnološke platforme koja zaista inspiriše našu omladinu", dodao je.

Istakao je da planiraju ovaj festival vazduhoplovstva i tehnologije održati i u nekim drugim zemljama.

"Od TEKNOFEST-a ćemo napraviti svjetski brend i organizirat ćemo ga i u prijateljskim i savezničkim zemljama, počevši od Azerbejdžana. Pretvorit ćemo TEKNOFEST u festival tehnologije i inovacija, ne samo u našoj zemlji već i globalno", kazao je Erdogan.

Dodao je da su sretni i ponosni kada vide mnoga tehnološka dostignuća i proizvode razvijene domaćim kapacitetima i u nacionalnim kompanijama u Turskoj.

"Vrlo dobro znamo da naši mladi ljudi imaju karakter, viziju i poglede koji su daleko od toga da se opišu riječima", rekao je turski predsjednik.

Podsjetio je da je Turska tokom protekle dvije decenije postigla brojne uspjehe i napredak u brojnim oblastima.

"Dok danas pričamo o dostignućima u našoj domaćoj i nacionalnoj tehnologiji, koraci poduzeti u posljednjih 19 godina sigurno imaju veliki udio u tome", kazao je Erdogan.

Pretposljednjeg dana najvećeg turskog festivala vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, koji se održava u Istanbulu, posjetioci imaju priliku da pogledaju brojne inovacije i dostignuća u oblasti vazduhoplovstva i tehnologije.

Posjetioci su danas, između ostalog, mogli uživati i u pokaznim letovima raznih modela aviona i helikoptera.

Posebno pažnju je privukao "Hurkus", dvosjedni niskokrilni jednomotorni turbopropelerski avion koji je proizvela kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI), kao i turski vojni helikopteri "ATAK".

Pokazne letove na Aerodromu "Ataturk" posmatrali su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa suprugom Emine Erdogan i drugi zvaničnici i gosti.

Na šestodnevnom događaju koji se održava na Aerodromu "Ataturk" organizuju se brojne aktivnosti, poput aeromitinga s vojnim avionima, bespilotnim letjelicama i helikopterima, seminari, samiti, takmičenja i razni sajmovi.

U okviru TEKNOFEST-a 2021. održavaju se i tehnološka takmičenja u desetinama različitih kategorija, poput pametnog transporta, dizajna helikoptera, biotehnologije, robotike, letećih automobila, raketa i podvodnih sistema bez posade.

Organizatori TEKNOFEST-a su Turska fondacija za tehnologiju i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

TEKNOFEST je 2019. godine u Istanbulu posjetilo oko 1,72 miliona osoba. Anadolu Agency je globalni komunikacijski partner događaja od 2018. godine.

Ovogodišnji TEKNOFEST se održava od 21. do 26. septembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...