SCHMIDT POSLAO PORUKU EU: “I građani i političari jedva čekaju bilo kakav signal koji će otvoriti put ka članstvu”

EU na samitu treba poslati jasnu poruku da je zainteresirana za evropski Balkan

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2021  30. Sep. 2021

  • 3

Uoči samita lidera EU koji treba da se desi sljedeće sedmice Christian Schmidt je ovim predstavnicima poslao poruku kako je državama na Balkanu potrebno ohrabrenje na putu ka punopravnom članstvu.

- EU na samitu treba poslati jasnu poruku da je zainteresirana za evropski Balkan, rekao je Schmidt.

U posljednje vrijeme na Balkanu se dešava određeni porast tenzija, Schmidt navodi, ističući kako je nesaglasnost EU u pitanju davanja garancije zapadnom Balkanu za članstvo dovelo do toga, te da i građani i političari jedva čekaju bilo kakav signal koji će ih približiti. Schmidt poziva EU da učini konkretne korake radi približavanja zemalja zapadnog Balkana EU i poboljšanja uslova života stanovništva regiona.

Upozoravajući na stanje na Balkanu, a prije svega u BiH, Scmidt navodi da je potrebno povećati težnju da se rezultati postižu zajedno, a ne da budu ostavljeni sami u borbi protiv sve većih emigracija mladih i ekonomskih problema, prenosi swissinfo.ch.

- Postoji veliki broj dobro obrazovanih nezaposlenih ljudi na Balkanu, jer ne mogu da nađu posao, kao i onih koji su otišli u inostranstvo, da rade u Austriji ili Njemačkoj, dodao je Schmidt, prenosi Srna.

Cilj samita 6. oktobra je da se udahne novi život u proces proširenja bloka, ali taj proces ometa neslaganje zemalja EU u vezi s tim da li ona treba da potvrdi obećanje i ponudi članstvo u bloku BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...