LEGENDARNI SARAJLIJA BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Iako idol generacije, rijetki su znali njegovo pravo ime, a kada je tragično stradao, plakala je cijela država…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 01. Okt. 2021  

  • 6

Glavni junak naše današnje priče je  Dražen Ričl, poznat pod nadimcima Zijo i Para. Dražen je bio pjevač i gitarist sarajevskog benda Crvena jabuka i jedan od osnivača pokreta New primitives.

Dražen Ričl se rodio u Sarajevu, Odrastao je s majkom Elvirom, nakon što mu je otac Ferdinand umro u djetinjstvu. Završio je osnovnu muzičku školu, te upisao sarajevsku Drugu gimnaziju.

Nakon završetka Druge gimnazije upisao se na studij žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je završio prve dvije godine studija.

Ubrzo je počeo svirati u bendu „Ozbiljno pitanje“, s prijateljem Zlatkom Arslanagićem – Zlajom, budućim suosnivačem benda „Crvena jabuka“. Pridružio se i bendu „Elvis J. Kurtović & his Meteors“, gdje je svirao od 1982. do 1985. godine. U pjesmi Folk Raping, kad Elvis J. Kurtović predstavlja članove svoga benda, za Dražena kaže: “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”.

Neko vrijeme bio je voditelj na Radio Sarajevu u humorističkoj emisiji PRIMUS (Priče i muzike subotom).

Postao je poznat i po svojim humorističnim ulogama u prvoj sezoni Top liste nadrealista, gdje je glumio zajedno s Neletom Karajlićem, Brankom Đurićem – Đurom i Zenitom Đozićem.

U maju 1985. godine sa Zlatkom Arslanagićem osniva Crvenu jabuku.

Sa svojim bendom snimio je istoimeni album, objavljen 22.3. 1986., koji je doživio ogroman uspjeh, posebno među tinejdžerskom publikom, te je prodan u platinastom tiražu od preko 170.000 primjeraka LP ploča i audio kaseta. Snimio je takođe nekoliko muzičkih spotova za pjesme Dirlija, Bježi kišo s prozora, Nek’ te on ljubi, Sa tvojih usana i druge.

Početkom septembra 1986. Ričl je s „Crvenom jabukom“ snimio demo verzije pjesama za sljedeći album “Za sve ove godine, bilo je to petnaest dana prije automobilske nesreće koja se dogodila 18. septembra 1986. godine.

Grupa se spremala za odlazak na prvu mini turneju po Bosni i Hercegovini sa zakazanim koncertima (Mostar, Zenica, Bugojno, Banja Luka) koji su trebali početi u Mostaru. Dražen Ričl, Aljoša Buha i Zlatko Arslanagić vozili su se u Arslanagićevom „Fiatu“ 600, a Žera i Darko Jelčić u Žerinom „Golfu“.

„Fiat“ se sudario s kamionom u Jablanici, Zlatko Arslanagić je zadobio lakše tjelesne povrede, Dražen Ričl teške povrede glave, dok je pak Aljoša Buha poginuo na licu mjesta. Ričl je prebačen u Beograd na Vojno-medicinsku akademiju gdje je bio u dvonedjeljnoj komi, iz koje se, nažalost, više nije probudio.

Umro je na današnji dan 1986. godine.

 (SB)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...