RADANOVIĆ NEZADOVOLJAN IZGLEDOM SPOMENIKA CACINIM ŽRTVAMA NA KAZANIMA: „Neće pisati ni ono što je ključno, a to je da su zločin nad Srbima izvršili pripadnici…“

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je u srijedu prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, gdje je iz nepristupačne jame na padinama ekshumirano 29 posmrtnih ostataka, uglavnom srpskih civila.

  • Društvo

  • 01. Okt. 2021  01. Okt. 2021

  • 4

No, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ima više zamjerki na prijedlog sarajevske gradonačelnice Benjamine Karićeve.

- Nije predviđeno da na tom spomeniku bude vjersko obilježje, krst, jer su žrtve Srbi pravoslavne vjere. Drugo, kraj njihovog imena treba da piše da je Srbin i treće da piše ko je te ljude ubio, jer nisu sami skakali u jamu Kazani niti sami sebi pucali u glavu. Neće pisati ni ono što je ključno, a to je da su zločin nad Srbima izvršili pripadnici 10. Brdske brigade takozvane Armije BiH, pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace - kazao je Radanović za „Glas“.

- Prema njenom prijedlogu, pored imena srpskih žrtava ništa neće pisati osim imena i prezimena, a što se nje tiče tu može pisati da su stradali i Eskimi, njoj je to svejedno - zaključio je Radanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...