PALMER VRATIO FULEOV MODEL U IGRU: Pravnici tvrde da je diskriminatoran, Nikšić izbjegao zauzeti čvrst stav

U žižu interesovanja javnosti u kontekstu diskusija oko ograničene izmjene Ustava i izbornog zakona, ponovo je dospio takozvani Fileov model, a takvu mogućnost pominje i Matthew Palmer koji je prvi put doputovao u Bosnu i Hercegovinu nakon što je preuzeo dužnost specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH.

  • Politika

  • 01. Okt. 2021  01. Okt. 2021

  • 8

Palmer se danas osvrnuo se na model koji je predložio bivši evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, a podrazumijevao je da entitet Federacija BiH ostane jedna izborna jedinica, a drugi član Predsjedništva BiH bi postao kandidat koji je veći dio svojih glasova osvojio u kantonima u kojima prvorangirani nije pobijedio (osvojio više od 50 posto glasova).

Palmer kaže da je taj model jedan od puteva kojim se može ići, ali pitanje je kako postići da taj model odražava suštinu BiH, a to je jedna država, dva entiteta i tri naroda.

"Füleov model nije jedini, ali je koncept otvoren za napredak. Nema fiksirane izborne jedinice zbog čega su neki rekli da je to klizav teren prema trećem entitetu. Podržali bismo i neku varijantu Füleovog modela, ali sasvim je jasno da niko iz ovih razgovora neće izaći 100 posto zadovoljan", zaključio je Palmer.

Međutim, postavlja se pitanje kako će se prema Fuleovom modelu i varijacijama postaviti neki od lidera političkih stranaka u BiH.

Lider DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić već je kazao da Fuleov model i nejednaka vrijednost glasa nisu prihvatljivi, te da ako slučajno prođe taj model, sigurno se mogu očekivati nove apelaciji pred sudom u Strasbourgu.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, u kratkoj izjavi za novinsku agenciju "Patria" kazao je, pak, da niko nije ni nudio Fuleov model, već da se pričalo o varijaciji tog modela. Nije precizirao je li im takva ideja prihvatljiva u konceptu građanske ideje koju promoviraju i za koju se zalažu.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka pojašnjava da se time multiplicira glas Hrvata u odnosu na glas Bošnjaka.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...