MIRO LAZOVIĆ OTVORENO: "Aleksandar Vučić preko Milorada Dodika vrši pritisak na BiH da je učine nemogućom državom"

Bosna i Hercegovina je satjerana u ćošak, u jednom klinču, odoljeva napadima i s vana i iznutra. I Beograd i Zagreb se posljednjih mjeseci direktno miješaju u unutrašnja pitanja u BiH, kaže Lazović

  • Politika

  • 04. Okt. 2021  04. Okt. 2021

  • 3

Gost Novog dana sociolog i političar Miro Lazović komentarisao je prijedlog Slovenije, aktuelne predsjedavajuće EU da se Unija proširi na cijeli Zapadni Balkan do kraja decenije uoči samita EU-Zapadni Balkan iduće nedelje.

Može li Bosna i Hercegovina postati članica EU do 2030. godine? Da li možemo biti dio evrope do ovog termina?

“Trebali bi, trebali smo još davno dobiti kandidatski status. Ja očekujem da će ovaj samit EU o Zapadnom Balkanu ove sedmice u Sloveniji rezultirati konretnim opredjeljenjem EU, odnosno konkretnim datumima u kojima zemlje zapadnog regiona pa i BiH trebaju ući u EU. Dobro je da je Slovenija insistirala da se jasno odredi datum konkretnog ulaska zemalja u evropsku zajednicu do kraja 2030. godine. Ukoliko ne bude žestokih opstrukcija unutar BiH koje su evidentne zadnjim mjeseci, očekujem da će se to desiti”, kazao je Lazović za N1.

Možemo li mi opravdati taj optimizam?

“Ako bi sudili po onome što se dešavanjima zadnjih mjeseci i godina, teško.  Bosna i Hercegovina je satjerana u ćošak, u jednom klinču, odoljeva napadima i s vana i iznutra. I Beograd i Zagreb se posljednjih mjeseci direktno miješaju u unutrašnja pitanja u BiH. Srbija i režim Aleksandra Vučića, ne građani Srbije, na bazi jednog neslužbenog papira SANU 2, kreiraju odnose u RS-u, a preko Milorada Dodika vrše pritisak na BiH da je učine nemogućom državom, pokušavaju da se stvori utsiak u domaćoj, a naročito međunarodnoj javnosti da BiH ovakva kakva je ne može opstati. Zagreb se miješa direktno u izborni sistem na način da se etničkim izbornim zakonom onemogući put BiH ka građanskoj državi. Podsjećam da je Dragan Čović nedavno rekao da ukoliko Bosna i Hercegovina bude građanska zemlja, da će ona nestati”, dodao je.

Samit EU-Zapadni Balkan održava se 6.oktobra u Sloveniji, a na njemu će učestvovati vođe zemalja članica Unije i zapadnobalkanska šestorka uključujući Albaniju, BiH, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...