U PLANU MODERNIZACIJA OS BIH: Turci pregovarali s ministrom Podžićem

Ministar Podžić je naglasio kako je Republika Turska jedan od najvažnijih partnera za BiH, na polju privrede i kulture, ali i vojnopolitičkih odnosa, posebno kao potpora Bosni i Hercegovini na putu članstva u NATO-u.

  • Vijesti

  • 05. Okt. 2021  05. Okt. 2021

  • 4

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u utorak 5. oktobra 2021. godine u službeni je posjet primio predstavnike turskih kompanija s područja vojne industrije MKE i ASFAT, kako bi se razmotrili neki od potencijalnih aspekata modernizacije Oružanih snaga BiH.

Razgovoru je prisustvovao i pomoćnik ministra obrane BiH za nabavu i logistiku Borislav Jezeraškić. Predstavnike iz Republike Turske predvodio je turski vojni izaslanik u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, uz koga su bili direktor za razvoj poslovanja Ali Hakan Safak i glavni inžinjer za istraživanje i razvoj Onur Yilmaz iz tvrtke MKE te ravnatelj za razvoj poslovanja Yusuf Calik i specijalist za razvoj poslovanja Yasin Arslan iz tvrtke ASFAT.

Brigadir Tatar je ministru Podžiću izrazio saučešće zbog smrti kadeta OS BiH Saida Hasanovića u Turskoj te istaknuo tursku želju da se pomogne njegovoj porodici. Naglasio je kako vjeruje da će iznenadna smrt kadeta biti još jedan razlog jačanja prijateljskih odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar Podžić je naglasio kako je Republika Turska jedan od najvažnijih partnera za BiH, na polju privrede i kulture, ali i vojnopolitičkih odnosa, posebno kao potpora Bosni i Hercegovini na putu članstva u NATO-u.

Prezentacije ovih i ostalih kompanija turske vojne industrije trebale bi rezultirati realizacijom Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kojim se osigurava oko 45 milijuna konvertibilnih maraka za potporu modernizacije OS BiH te dalje obuke pripadnika MO i OS BiH u Turskoj, piše Hayat.

Nakon sastanka u MO BiH predstavnici tvrtki MKE i ASFAT upriličili su prezentaciju i u Zajedničkom stožeru OS BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...