CHRISTIAN SCHMIDT O INICIJATIVI RAME, ZAEVA I VUČIĆA: "'Otvoreni Balkan' ne treba posmatrati sa ideološkog stanovišta!"

Zašto se Otvoreni Balkan ne bi mogao gledati kroz prizmu koristi koju bi BiH mogla imati od ove inicijative, pita se Christian Schmidt

  • Društvo

  • 05. Okt. 2021  05. Okt. 2021

  • 1

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, jučer je tokom gostovanja na 21. beogradskom ekonomskom forumu rekao kako ne vidi problem u inicijativi "Otvoreni Balkan".

Naš portal je kontaktirao Christiana Schmidta, sa upitom o inicijativi "Zajedničko regionalno tržište", ali i povodom jučerašnjih izjava o "Otvorenom Balkanu".

Na pitanje o Zajedničkom regionalnom tržištu, Schmidt je rekao kako bi takva inicijativa proširila i ubrzala ekonomsku aktivnost, modernizaciju i konkurentnost cijelog regiona.

- Visoki predstavnik Christian Schmidt je snažan i dosljedan zagovornik bliske saradnje i ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, uključujući prije svega u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta. Zajedničko regionalno tržište od 18 miliona ljudi koje funkcionira na osnovu pravila EU proširiće i ubrzati ekonomsku aktivnost i podržati ekonomsku modernizaciju i konkurentnost regije, pripremajući tako i privrede zapadnog Balkana za konačno pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.

Kao takva, inicijativa je s pravom prepoznata kao instrument za transformaciju ka stabilnom i prosperitetnom regionu Zapadnog Balkana na njegovom putu ka pristupanju EU. Čestitam EU i Berlinskom procesu Angele Merkel, te pozdravljam i najnoviju odluku o paketu koji uključuje milijarde eura za finansiranje programa kao ispravnu i dobru, rečeno je iz Ureda visokog predstavnika u izjavi za Oslobođenje.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu, visoki predstavnik u BiH ističe da ovu inicijativu ne treba posmatrati sa ideološkog stanovišta, nego kroz praktičnu prizmu koristi koju bi od nje mogle imati regionalne zemlje, uključujući i BiH.

- Visoki predstavnik također smatra da je u najboljem interesu BiH da ne zatvori vrata drugim regionalnim inicijativama, uključujući i Otvoreni Balkan, a da prethodno ne razmotri njihov potencijalni doprinos političkoj klimi koja pogoduje miru, stabilnosti, ubrzanom demokratskom i društveno-ekonomskom razvoju, te ostvarivanju zajedničkih interesa i strateških ciljeva.

Najbolje je proširiti takve inicijative na svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Važno je da one donose dodatnu vrijednost ekonomiji i građanima. Dakle, inicijativu Otvoreni Balkan ne treba posmatrati sa ideološkog stanovišta, već sasvim jasno kroz praktičnu prizmu koristi koju bi ona mogla donijeti svima, zaključeno je iz Schmidtovog ureda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...