POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO ZA „SB“ O RASPLETU SITUACIJE U BiH: „Bosna i Hercegovina je, očito, i to s pravom, Bidenov balkanski prioritet i on je prioritetno formirao..."

Politolog Davor Gjenero komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ govor ambasadora Murphyja pred američkim Senatom.

  • Politika

  • 06. Okt. 2021  06. Okt. 2021

  • 6

Podsjetimo, novi američki ambasador u BiH Michael J. Murphy pred američkim Senatom odgovarao je na pitanja o svome budućem radu u Bosni i Hercegovini.

"Rusija ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Oni prezentiraju viziju propale države s tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, oni svoju priliku vide u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi svoju priliku moramo gledati u borbi protiv te korupcije", kazao je, između ostalog Murphy.

"Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti, koji nisu voljni provesti reforme, platiti visoku cijenu zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine", kazao je Murphy.

Politolog Davor Gjenero komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ govor ambasadora Murphyja pred američkim Senatom.

-Ambasador Murphy govori upravo ono što se očekivalo od ambasadora Bidenove administracije. Mnogi su „počeli gubiti živce”, manje u Bosni i Hercegovini, više u nekim drugim susjednim državama, jer se činilo kao da se nikako ne događa to što smo očekivali, kazao je Gjenero, te dodao:

-Bosna i Hercegovina je, očito, i to s pravom, Bidenov balkanski prioritet i za Bosnu je prioritetno formirao tim sposobnih diplomata i egzekutivaca. Sad ambasador vrlo precizno adresira probleme u ovoj zemlji: na rusku intenciju održavanja zamrznutih konflikata i disfunkcionalnih država na Balkanu, što njima otvara i ekonomske i političke poluge utjecaja, i na koruptivni utjecaj Kine. Sve ono što se čini kao problem, pogotovo problemi u Federaciji, samo su magla koju bi potiskivanje korupcije u politici i patogenog utjecaja Rusije i poticanja konflikata mogli brzo raspuhati.

Predsjednik Biden očito zna da poslove na Balkanu mora obaviti što prije, što brže potisnuti patogene utjecaje i ostvariti napredak, jer vrijeme mandata brzo prolazi. Ne konsolidira li se Balkan, ne potisnu li se ruski i kineski utjecaj, Europska unija će se sve više zaplitati, zatvarati i u konačnici odmicati od atlantizma. To nije niti interes Bidenove administracije, a pogotovo nije interes balkanskih država koje imaju ambicije članstva u EU, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...