PREVIŠE KRIVIČNIH DJELA I ZA VELIKE STRANKE: Potvrđena optužnica protiv više članova SBB-a u Tuzli

Opštinski sud Tuzla danas je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzla protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao direktor i profesori u JU „Mješovita srednja saobraćajna škola“ u Tuzli počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

  • Vijesti

  • 07. Okt. 2021  07. Okt. 2021

  • 0

Njima se na teret stavlja da su u avgustu 2018. godine kao odgovorne osobe, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, te svi kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, prilikom provođenja konkursne procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, u namjeri da jednu osobu stave u povoljniji položaj i pribave joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, teže povrijedili prava više kandidata koji su konkurisali za istu poziciju.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva, pomenute osobe nisu obavile intervjue sa kandidatima u skladu sa Pravilnikom o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK. U zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata. Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos te kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri.

Sporna kandidatkinja čije zapošljavanje je i ranije bilo predmet neregularnosti je Amela Hamzić, članica SBB-a i supruga Nedžada Hamzića, predsjednika Gradskog odbora SBB BiH Tuzla. Osim toga, Hamzić je i predsjednik Komsije za borbu protiv korupcije u Skupštini TK. Afera oko neregularnih zapošljavanja članova SBB-a kao i njihovih srodnika javnosti je poznata od ranije.

Naime, 2017.godine je Kantonalno tužilaštvo podignulo optužnicu protiv Mahira Nurkanovića, tadašnjeg direktora Eleketodistribucije Tuzla i člana SBB-a da je na pozicije u ovu firmu uposlio svoje stranačke kolege, a među njima upravo i suprugu Nedžada Hamzića. Amela Hamzić prvo je primljena na posao u Gradačcu, a vrlo brzo je prebačena u Tuzlu. Navodno, nakon saznanja o pokrenutoj istrazi, Amela Hamzić je prestala sa radom u ovoj državnoj firmi i te se prijavila u Zavodu za zapošljavanje TK. Nakon toga javlja se na konkurs i dobija posao u Saobraćajnoj školi Tuzla kao računovođa, na poziciji saradnika za ekonomsko-finansijske poslove. I njeno nezakonito zapošljavanje ponovo postaje predmet istrage koje rezultira podizanjem optužnice protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić, također, članova SBB-a BiH. Naime, Delalić je vijećnik SBB-a u Gradskom vijeću Tuzla, Jasenko Smajić i Adisa Mehić članovi SBB-a.

Tužilaštvo je predložilo da se pomenutim osobama izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene na pomenuto radno mjesto.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...