NI PRVI NI POSLJEDNJI PUT: Obećanja Vlade RS-a ostala mrtvo slovo na papiru!

Sva četiri SNSD-ova premijera su najavljivala reforme, a iza sebe ostavljali još gore stanje u javnim preduzećima, smatraju u opoziciji.

  • Ekonomija

  • 11. Okt. 2021  11. Okt. 2021

  • 0

Vlada Republike Srpske formirala je prije godinu dana Radnu grupu za reformu javnih preduzeća. Ovo nije ni prva najava Vlade da će srediti stanje i podići dobit javnih preduzeća, međutim na najavama je sve i ostalo, jer od velikih reformi godinama nema ništa.

Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Željka Cvijanović, Radovan Višković - svi oni su prije sjedanja u fotelju premijera Republike Srpske najavljivali reforme javnih preduzeća koje će povećati profit, a broj radnika prilagoditi stvarnim potrebama, prenosi BN TV.

Radovan Višković je prije godinu dana formirao Radnu grupu za reformu javnih preduzeća, a iz Ministarstva finansija nedavno je najavljena još jedna, stručna radna grupa, koja će u okviru kabineta premijera, a uz pomoć MMF-a i Svjetske banke srediti stanje u javnim preduzećima.

Sva četiri SNSD-ova premijera su najavljivala reforme, a iza sebe ostavljali još gore stanje u javnim preduzećima, smatraju u opoziciji.

Kažu da ni od najnovijih obećanja neće biti ništa i podsjećaju da su premijeri najavljivali i smjene svih rukovodilaca koji ne ostvare pozitivan rezultat, međutim to se dešavalo samo u rijetkim situacijama, najčešće kada oni izgube podršku u stranačkim kombinatorikama.

Niko od pomenutih premijera nije proveo nijedan segment reforme javnih preduzeća, niti će je trenutni zvaničnici uraditi u narednom periodu, kažu ekonomisti, zato što niko od njih nije ni pokušao da zaustavi dobro ustaljenu pojavu: da se javna preduzeća koriste za dobijanje izbora kroz izvlačenje novca za kampanje i zapošljavanje stranačke mašinerije.

U kojoj mjeri se ne vodi računa o profitu javnih preduzeća pokazuju i zvanični podaci prema kojima je u Poštama Srpske u 2020. godini evidentiran gubitak veći od 2 i po miliona maraka.

Željeznice su u prošloj godine imale minus od skoro 15 miliona, a Šume Srpske, javno preduzeće kojem je zadatak da gotov proizvod drvo, siječe i prodaje, u prvih 6 mjeseci ove godine ima skromnu dobit od 354 hiljade maraka.

Elektroprivreda Republike Srpske je u prošoj godini ostvarila gubitak od 29 miliona maraka, a većina zavisnih preduzeća je opterećena kreditima. Sve ovo pokazuje kako su državnim preduzećima upravljali oni koji sada ponovo najavljuju njihove reforme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...