OZBILJNE OPTUŽBE NA RAČUN SLUŽBENOG BEOGRADA: „Dosta je bilo, kada su znali ubijati, paliti, rušiti i pljačkati Hrvatsku, sada neka lijepo plate“

Bivši saborski zastupnik i optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš opet je aktivan na društvenim mrežama.

  • Regija

  • 13. Okt. 2021  

  • 3

Ovaj put Glavaš je objavio poduži osvrt pod naslovom "Srbija mora platiti Hrvatskoj ratnu štetu i obeštetiti stotine tisuća prognanika", njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Prema novijim istraživanjima ukupna ratna šteta od 1991. iznosi preko sto milijardi američkih dolara, kojem treba dodati prema procjeni Državne komisije i nematerijalnu štetu prouzročenu duševnim patnjama i bolima zbog izbjeglištva i prognaništva više stotina tisuća osoba u Hrvatskoj, izazvanih velikosrpskom agresijom.

Uporište za traženje isplate ratne štete i odštete prognanima od Republike Srbije, temelji se na međunarodnoj sudskoj praksi i Odluci Upravnog vijeća Kompenzacijske komisije OUN od 24.siječnja 1992. (dokument pod oznakom S-AC.26 iz 1998/9.) koji se odnosi na istovrsnu štetu procjenjenu u Iračko-Kuvajtskom ratu, kao i na prvamoćno osuđujućim presudama protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića u Haagu.

Dakle, Republika Srbija ne može pobjeći od plaćanja ratne odštete kako Republici Hrvatskoj, tako i svim prognanim licima izazvanih velikosrpskom agresijom od 1991.-do 15. siječnja 1998. godine. Republika Hrvatska mora imati političke hrabrosti pokrenuti taj proces i upravo tu temu nametnuti kao nacionalnu temu broj 1 na nacionalnom i međunarodnom političko-pravosudnom polju.

Krajnje je vrijeme da se Vlada RH javno očituje hoće li krenuti sa tužbom Hrvatske protiv Srbije pred međunarodnim pravosudnim institucijama, ili će i dalje kalkulirati svojom dosadašnjom politikom nezamjeranja Bruxellesu i 'cici mici' politikom prema Srbiji u stilu 'ne talasaj'?

Kada je Srbija znala ubijati, paliti, rušiti i pljačkati Hrvatsku devedesetih godina, sada neka lijepo plate ratnu odštetu, ili nema suglasnosti za ulazak Srbije u EU. Sve ostalo bi bila izdaja nacionalnih interesa!", napisao je na Facebooku.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...