BURNO U STUDIJU RTL-a: Zoran Šprajc objasnio zašto je Branimira Glavaša nazvao ratnim zločincem, ovaj oštro uzvratio…

Šprajc je htio objasniti zašto je Glavaša nazvao ratnim zločincem, a Glavaš je kazao da je učinio kazneno djelo te da je protiv njega pokrenut sudski postupak.

  • Regija

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 0

Povodom početka novog sudskog procesa Branimiru Glavašu za ratne zločine počinjen na području grada Osijeka, voditelji i urednik RTL-a Zoran Šprajc je Glavaša prije nekoliko mjeseci nazvao ratnim zločincem s obzirom na to da ga je takvim proglasio Vrhovni sud u svojoj presudi iz 2010. Međutim Glavaš se pozvao na presudu Ustavnog suda iz 2016. kojom je ukinuta ta presuda Vrhovnog suda i slijedom toga je cijeli proces koji traje evo već 15 godina vraćen na početak.  

Glavaš je tužio i Šprajca i RTL, imali su dva-tri ročišta ali kako bi i taj proces u hrvatskom pravosuđu vjerovatno trajao isto 15 godina, odlučili su ga razriješiti u RTL Direktu u kojem je Glavaš bio gost.

Šprajc je htio objasniti zašto je Glavaša nazvao ratnim zločincem, a Glavaš je kazao da je učinio kazneno djelo te da je protiv njega pokrenut sudski postupak.

"Vrhovni sud je poništio presudu Županijskog suda. Ona je bila toliko nakaradna da ju nije Vrhovni sud nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda, ostala je prvostupanjska, Vrhovni sud je imao mogućnost potvrditi, preinačiti, ukinuti i vratiti. Prvostupanjska presuda Željka Horvatovića je bila manjkava da je ne bi ni 43 vrhovna suca uspjela skrpati, potvrditi ili preinačiti, već su je morali ukinuti", kazao je Glavaš. 

Kazao je i da je Ustavni sud utvrdio da se radi o povredama kaznenog postupka što je i Vrhovni sud potvrdio.

"Horvatovićevu presudu je nemoguće popraviti već ju je nužno ukinuti, vratiti nazad s nalogom Županijskom sudu da ponovi izvedene dokaze, da izvede nove dokaze optužbe ili obrane, odluka je bila da krunski svjedok Krunoslav Fehir je po vlastitom priznanju izvršio ubojstvo čovjeka i da mu je protuzakonito dat status krunskog svjedoka, to decidirano piše u presudi Vrhovnog suda. Druga stvar gdje je decidirano naglašeno da je iskaz Gordane Getoš Magdić, to se odnosi na slučaj Drava, da se mora ponovno sagledati da će Vrhovni sud ponovno u svjetlu novih mogućnosti i saznanja donijeti odluku je li taj iskaz zakoniti li ne. Horvatovićeva presuda je bila nakaradna i tendenciozna da ju je Vrhovni sud morao ukinuti i vratiti", kazao je. 

Na pitanje da ni u jednom dijelu presude nije osporen niti jedan iskaz svjedoka, Glavaš je kazao da je to sve osporeno te da ništa što je Horvatović napisao nije dokazao.

"Da je postojala tehnička mogućnost da Vrhovni sud tu presudu Horvatovićevu nakon ukidanja drugog stupnja popravi, mogao je potvrditi, izmijeniti ili ukinuti i vratiti nazad s nalogom da se sve još jednom ispita", kazao je. 

Kazao je i da je krunskog svjedoka osporio Vrhovni sud. 

"Status krunskog svjedoka je jedna, a običnog druga stvar. Vrhovni sud je prvi puta, gospodin Branko Hrvatin, namjerno protuzakonito u dogovoru s Mladenom Bajićem dao status koji po Zakonu mu nije smio dati, što je utvrdio sadašnji Vrhovni sud nakon ukidanja drugostupanjske presude, da nije bilo zakonske osnove da čovjek koji je ubio, on je isključen od te privilegije, ne može dobiti status krunskog svjedoka nego mu je mjesto na optuženičkoj klupi", kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...