SRBI U HRVATSKOJ U STRAHU, POPISIVAČI IM POSTAVLJALI PITANJE: "Da li je vaš sin ubio nekoga u ratu"

Dragana Jeckov je navela nekoliko slučajeva u kojima je navodno došlo do nepravilnosti na štetu pripadnika nacionalnih manjina.

  • Regija

  • 13. Okt. 2021  

  • 0

Saborska zastupnica iz redova SDSS-a, Dragana Jeckov govorila je u saboru o popisu stanovništva i nekoliko incidenata do kojih je došlo pri uzimanju osobnih podataka na terenu, prenosi Dnevno.hr.

Navela je nekoliko slučajeva u kojima je navodno došlo do nepravilnosti na štetu pripadnika nacionalnih manjina.

Iskoristila je tu priliku kako bi pozvala kontrolore i popisivače da svoj posao obavljaju sukladno propisima.

Strah i nelagoda

Na početku je citirala sugrađanina srpske nacionalnosti iz Istre u kojem je pitanje o nacionalnosti izazvalo nelagodu.

“To je u meni izazivalo osjećaj nelagode i straha. Nadam se da će ovaj popis biti bez straha i pritisaka, da se slobodno možemo izjasniti onako kako se osjećamo”, pročitala je Jeckov citat iz iskaza građanina i dodala da informacije s terena zadnjih nekoliko dana nisu bajne.

Informacije s terena

Navela je i slučaj u kojem je popisivač navodno sam ispunio polje “narodnost” i to pogrešno.

“Pogrešno ispunjeno, namjerno ili slučajno, ali čovjek je imao dovoljno hrabrosti da zatraži objašnjenje. Ono i nije baš bilo suvislo. Rečeno mu je da se prilikom izjašnjavanja o državljanstvu automatski povlače podaci i ispunjava polje narodnosti. Odnosno, da su hrvatski državljani automatski Hrvati po narodnosti te da osoba mora samostalno tražiti ispravak ukoliko je narodnost drugačija od državljanstva i da nije dužnost popisivača pitati o narodnosti”, prenijela je Jeckov jedno od iskustava.

“Je li vaš sin nekoga ubio u ratu?”

Opisala je i slučaj muškarca iz Zagreba kojeg popisivačica nije niti upitala za narodnost. Kada ju je ponovo sreo u istoj zgradi, pitao je zašto ga to nije pitala i što je upisala, a ona je rekla da ga smatra Hrvatom. Na njegov zahtjev da to bude ispravljeno, rečeno mu je da je “popisnica zaključana”.

“Jednom gospodinu u Vukovaru popisivač je postavio pitanje koje ne postoji u popisnom upitniku. To je uznemirilo gospodina jer je pitanje glasilo ovako: ‘Da li je vaš sin nekoga ubio u ratu?’ Ovo pitanje je za popisivanu osobu zvučalo nevjerojatno jer je njegov sin za vrijeme rata imao 11 godina”, kazala je zastupnica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...