KAKO SE NASPAVATI ZA ČETIRI SATA: Ove tehnike pomoći će vam da utonete u san

Za spavanje koristite poseban pribor – opuštajući jastuk sa aromatičnim biljem (za to je posebno pogodan hmelj), povezi preko očiju i čepići za uši, ako je potrebno.

  • Zdravlje

  • 14. Okt. 2021  

  • 0

Prema tvrdnjama naučnika, pet sati sna dovoljno je da se tijelo čovjeka okrijepi, ojača i dobije novu snagu.

Ali, kako biste se naspavali za četiri, pet sati, morate slijediti niz principa i pravila spavanja.

Evo kako funkcionira tehnika REM spavanja:

– Opustite se prije nego što zaspite (ne možete zaspati sa svim brigama i problemima – za to odvojite 10-15 minuta, a zatim razmišljajte o nečemu lijepom ili slušajte umirujuću muziku).

– Ne opterećujte stomak prije odlaska u krevet i ne prejedajte se noću, U suprotnom će tijelo svu energiju potrošiti na varenje hrane.

– Za spavanje koristite poseban pribor – opuštajući jastuk sa aromatičnim biljem (za to je posebno pogodan hmelj), povezi preko očiju i čepići za uši, ako je potrebno.

– Istuširajte se toplom vodom prije spavanja (ovo nije samo sredstvo higijene, već i odlično “ispiranje” informacija, utisaka i emocija nakupljenih tokom dana – voda ih najbolje “odstranjuje”, opuštajući tijelo).

– Spavajte pod toplim pokrivačem (čovjek puno gore spava na hladnom nego na toplom).

– Razvijte navikavanje tijela na petosatni san (obično se prilagođavanje takvom ritmu dešava u prosjeku za mjesec).

– Odredite sebi jedan dan u sedmici (po mogućnosti ne radni dan), kada možete mirno spavati “za naredne dane”, odnosno, nešto duže nego obično (osam sati).

– Odlazak na spavanje prije 24 sata – u ovom periodu ljudsko tijelo brže i najbolje zaspi (dva sata sna poslije ponoći jednako je jednom prije ponoći – naglasio je Paul Brag), piše Hayat.

Sva gore navedena pravila REM spavanja uzimaju u obzir, prije svega, tri osnovne komponente kvalitetnog i zdravog sna: organizaciju mjesta za spavanje, uvjete spavanja i odnos prema njemu.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...