MACRON PRVI PREDSJEDNIK KOJI JE JAVNO PROGOVORIO O NEZAPAMĆENOM ZLOČINU: „Nema opravdanja za masakr demonstranata…“

Macron je jučer, dan uoči godišnjice masakra, rekao da su francuski policajci na tom mjestu pucali bojevom municijom u demonstrante i da su tijela nađena u rijeci, navodi AFP.

  • Svijet

  • 17. Okt. 2021  

  • 0

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron osudio je kao „zločin koji se ne može opravdati“ masakr alžirskih demonstranata u Parizu 1961. godine.

Na obilježavanju 60. godišnjice masakra na obali Sene, Macron je postao prvi predsjednik Francuske koji je učestvovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariške policije na demonstracijama protiv francuske vladavine u Alžiru, tadašnjoj koloniji.

Macron je jučer, dan uoči godišnjice masakra, rekao da su francuski policajci na tom mjestu pucali bojevom municijom u demonstrante i da su tijela nađena u rijeci, navodi AFP.

„Gotovo 12.000 Alžiraca je uhapšeno i prebačeno u centre za razvrstavanje na stadionu Cuberten i na drugim mjestima. Uz mnoge ranjene, nekoliko desetina je ubijeno, a njihova tijela bačena su u Senu. Mnoge porodice nikada nisu pronašle ostatke svojih najmilijih“, kazao je Macron.

Policajci su se, prema riječima Macrona, „brutalno, nasilno, krvavo“ obrušili na demonstrante koji su protestovali zbog zabrane Alžircima da izlaze iz domova poslije 20 sati i 30 minuta.

Historičari procjenjuju da je najmanje nekoliko desetina, a možda i nekoliko stotina, poginulo tog 17. oktobra 1961. u Parizu. Ti događaji su decenijama zataškavani u Francuskoj.

Alžir je stekao nezavisnost 1962. godine, poslije osmogodišnjeg rata protiv Francuske.

Predsjednik Alžira Abdelmadžid Tebun rekao je da događaji iz 1961. godine „otkrivaju užas strašnih zločina protiv čovječnosti koji će ostati urezani u kolektivno sjećanje“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...